In de quarantaine hotels in Israël wordt Kaddish gezegd voor degenen die dat niet kunnen doen

bidden in het Prima Palace isolatiehotel. Foto Prima Hotel

Door de restricties in Israël en elders in de wereld, is het niet mogelijk om na de dood van een familielid de gebruikelijke achtdaagse shiva (rouwperiode) met minimaal 10 mensen te houden. Ook Kaddish (gebed voor de doden) zeggen is niet mogelijk. Joden wenden zich nu tot de quarantaine hotels in Israël waar synagoges zijn ingericht en Kaddish kan worden gezegd.

“We krijgen de hele tijd verzoeken vanuit de Joodse wereld om Kaddish te zeggen voor mensen die stierven aan het coronavirus”, zegt Elazar Cohen. Hij bidt in een van de weinige functionerende synagogen van de Joodse wereld, in een quarantainehotel in Israël.

Kaddish, of het rouw gebed, wordt traditioneel alleen gezegd in een quorum van 10 mannen, een minyan. Maar de meeste gemeenschappelijke gebedsdiensten zijn stopgezet als onderdeel van de poging om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.

Volgens Nachum, die zijn achternaam niet gepubliceerd wil hebben, behoort hij tot een van de weinige minyanim in de wereld die nog naar behoren functioneert. “We voelen dat dit een grote verantwoordelijkheid is. We doen dit voor het hele volk van Israël”.

Israël heeft verschillende hotels omgebouwd tot centra voor coronavirus patiënten met lichte symptomen. Aangezien iedereen daar positief getest is op het virus, hoeven mensen geen 2 meter afstand van elkaar te houden. Terwijl ze bij elkaar blijven, bidden ze ook samen.

Cohen, een 22-jarige man uit Ashkelon keerde besmet met het coronavirus terug uit New York, waar hij studeerde aan het hoofdkantoor van Chabad. Hij zit in het Prima Palace in Jeruzalem, samen met 120 andere coronavirus patiënten. In de synagoge van het hotel zitten mannen met lange lijsten met namen die ze hebben ontvangen van mensen uit Israël en de diaspora, en bidden namens hen. In sommige andere Israëlische quarantaine hotels wordt dit ook gedaan.

‘Een vriend van me in het hotel hier, heeft een lijst met ongeveer 1000 mensen waarvoor hij Kaddish zegt’, volgens Cohen. De namen bevatten niet alleen coronavirus-slachtoffers, maar ook de namen van anderen die de afgelopen maanden zijn overleden of wiens sterfdag wordt herdacht.

Joden zijn verplicht om in een minyan van 10 mannen Kaddish te zeggen tijdens de dagelijkse gebeden in het eerste jaar na de dood van hun naaste familielid. Na dit jaar wordt Kaddish vervolgens elk jaar op de sterfdag gezegd.

Religieuze coronavirus patiënten in het Prima Palace hotel. Foto Prima hotel

Sommigen vertrouwen op meningen van rabbijnen die Kaddish toestaan ​​via online diensten. Anderen brengen hun buren ertoe om met “amen” te antwoorden vanaf balkons. Maar vele duizenden vullen liever online formulieren in, die door de mensen in de virushotels online zijn gezet, met het aanbod om het Kaddish gebed namens hen te zeggen.

In de virushotels wordt Kaddish gewoonlijk gereciteerd in de drie of vier dagelijkse diensten, maar er zijn ook dringende verzoeken om laat op de avond, als de gebeden van de dag klaar zijn, de speciale gebeden op te zeggen voor gezinnen die zojuist hun geliefden hebben begraven. ‘Mensen hebben om middernacht vanuit New York gebeld en we verzamelen dan een speciale minyan voor hen’, zei Cohen. ‘Dit gebeurt vrijwel elke avond.’

Nachum, een andere student die vanuit Chabad hoofdkantoor in New York naar Israël terugkeerde en in quarantaine in het Prima Palace ging, zegt dat aanbidders in de hotels niet alleen rouwen namens de Joodse wereld, maar ook feesten. Er zijn verzoeken ontvangen om het “Mi sheberach” -gebed te reciteren om nieuwe babymeisjes te zegenen en een naam te geven.

Er werd vorige week zelfs gedanst in het Prima Palace, ter gelegenheid van de verjaardag van de overleden Lubavitcher-rebbe, Menachem Mendel Schneerson. Om er zeker van te zijn dat er voldoende materiaal aanwezig was voor religieuze tekststudie, werd met een speciaal busje een printer naar het hotel gebracht.