Israël produceert herbruikbare gezichtsmaskers

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Kibbutz Tzuva in Israël is de massa productie begonnen van chirurgische gezichtmaskers geschikt voor hergebruikt, zo meldt onder andere Ynet.

Sinds vorige week zondag is het in Israël verplicht buitenshuis een gezichtsmasker als een van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Maar wereldwijd zijn landen bezig de markt af te struinen op zoek naar gezichtsmaskers.

Eerder was Israël er met hulp van de Mossad erin geslaagd miljoenen maskers voor eenmalig gebruik in te slaan. Daarnaast is het Israëliërs toegestaan sjaals of andere geïmproviseerde maskers te gebruiken.

Maar de Israëlische regering heeft zich ook gewend tot lokale bedrijven met het verzoek om maskers te produceren zodat Israël niet langer voor gezichtsmaskers afhankelijk is van het buitenland.

Het resultaat is een katoenen masker met een hoge dichtheid, vergelijkbaar met lakenmateriaal, dat kan worden gedesinfecteerd met een wasprogramma op 60 graden Celsius. Maskers kunnen zo wekenlang hergebruikt worden.

Volgens Amit Ben-Kish, een manager van het project, zijn de eerste miljoen maskers al gemaakt en geleverd aan hulpdiensten en risicogroepen. Ongeveer 10 productiefaciliteiten, waaronder gevangenissen, zijn dag en nacht bezig met de productie.

“Elk masker kan tientallen keren worden gebruikt. Door vijf maskers te kopen voor minder dan €10,- ben je klaar voor een paar maanden.”

Hoewel de staat die initiële kosten dekt, is het plan om de maskers te koop aan te bieden voor ongeveer € 1,85 per stuk.

De bescherming van de maskers is vergelijkbaar met chirurgische maskers van papier: beter dan geïmproviseerde stoffen maskers, maar iets minder dan de N95 gezichtsmaskers met filter.

“Een voordeel van deze maskers van geweven stof is dat ze in verschillende maten kunnen worden gemaakt. We maken maskers voor kinderen, jongeren en volwassenen. Een bepaalde maat – extra groot – is geschikt voor mensen met een baard, ‘aldus Ben-Kish.

Afgezien van een blauw politieontwerp, zijn de maskers in het wit, zei ontwerper Rinat Peleg Hermoni.

Sommige soorten verf kunnen een risico voor de luchtwegen opleveren, legt ze uit. “En bovendien is op wit vuil goed te zien. Het is dan een duidelijk teken dat een wasbeurt nodig is.”

Advertentie (4)