‘Lockdown van landen niet nodig’ aldus drie professoren van de Hebreeuwse universiteit

Tel Aviv tijdens lockdown. Screenshot YouTube

Drie professoren van de Hebreeuwse Universiteit beweren dat Israël en andere landen COVID-19 kunnen beheersen zonder hun toevlucht te nemen tot afsluitingen.

De studie “De covid-19-pandemie beheren zonder de economie te vernietigen ” stelt dat de “middeleeuwse” benadering van in quarantaine plaatsen van de gehele bevolking een catastrofale economische en sociale tol eist.

Het wiskundige model dat door de financiële en bankdeskundigen David Gershon en Alexander Lipton van de Jerusalem Business School en epidemioloog Dr. Hagai Levine van de School of Public Health – werd ontwikkeld bevestigt dat een lockdown niet nodig is om de curve af te vlakken.

Hun model berekent de waarschijnlijke bezetting van ICU-bedden en algemene ziekenhuisbedden tijdens elke fase van de pandemie, rekening houdend met het effect van de ziekte op verschillende bevolkingsgroepen.

Het model is gekalibreerd met realtime gegevens uit recente onderzoeksartikelen over COVID-19 uit verschillende landen, waaronder infectiepercentages, ziekenhuisopnames en sterfgevallen, evenals het aantal patiënten op de intensive care.

Een van de conclusies van de studie is dat afsluiting niet nodig is in landen die meer dan 60 ICU-bedden per miljoen beschikbaar hebben voor COVID-19 patiënten.

De Israëlische ziekenhuizen hadden vóór de pandemie 2.000 speciale bedden en hebben er nu 3.000. Volgens het model zouden er zelfs zonder een afsluiting niet meer dan 600 nodig zijn geweest.

In landen met minder dan 60 ICU-bedden per miljoen, zou een tijdelijke gedeeltelijke quarantaine van risicopopulaties nodig kunnen zijn.

De conclusies van de studie worden ondersteund door het feit dat landen zoals Zweden, Singapore, Taiwan en Zuid-Korea – elk met minder ICU-bedden per bevolking dan in Israël – nooit een algemene afsluiting hebben opgelegd en toch hebben hun gezondheidszorgstelsels niet de volle capaciteit bereikt.

Een ander bewijs waarnaar de auteurs verwijzen, komt uit een studie van het Gertner Institute waaruit blijkt dat op 9 maart, toen de ziekte zich net begon te verspreiden in Israël, het infectiepercentage zeer hoog was, maar aanzienlijk afnam tegen 22 maart – vóór het begin van de lockdown-periode– vermoedelijk vanwege hygiënische voorzorgsmaatregelen.

“Sinds het begin van de lockdown was de verdere afname van het infectiepercentage gering en hoogstwaarschijnlijk een gevolg van het gedrag van de bevolking en niet van de lockdown zelf”, aldus de auteurs.

Hoe zit het dan met Italië, Spanje en de Verenigde Staten, waar ondanks de afsluiting duizenden mensen zijn omgekomen?

De onderzoekers suggereren twee mogelijke verklaringen: ten eerste hebben deze landen een hoog percentage burgers ouder dan 60 jaar. Ten tweede was het aantal geïnfecteerde personen door een gebrek aan preventieve hygiënemaatregelen al hoog toen de sluiting werd opgelegd.

“Inmiddels is de hele risicopopulatie zich bewust van het gevaar en de noodzaak om zichzelf te beschermen.”

aLs een land een beleid van sociale afstand neemt, zoveel mogelijk ook op het werk; 14 dagen zelf-quarantaine van elke persoon met symptomen zoals koorts of hoesten; het testen van alle individuen met symptomen; en hygiënemaatregelen, waaronder gezichtsmaskers in openbare plaatsen, dan is in de meeste gevallen geen lockdown nodig.

Gershon, Levine en Lipton pleiten voor een systematisch onderzoek naar sterfgevallen die mogelijk zijn of kunnen worden veroorzaakt door de afsluiting zelf op korte en lange termijn.

Ze zeiden dat de effecten van langdurige quarantaine onder meer hoge werkloosheid en sociale problemen zoals isolatie en eenzaamheid, beperkte toegang tot gezondheidszorg, drugsgebruik, huiselijk geweld, honger en sociale onrust omvatten.

Gezien al die negatieve gevolgen, zijn de onderzoekers van mening dat het aantal sterfgevallen als gevolg van lockdown hoger zal blijken dan de sterfgevallen die rechtstreeks verband houden met COVID-19.

Ze concluderen dat wijdverbreide lockdowns tijdens de pandemie van het coronavirus een soortgelijk effect kunnen hebben als ‘latrogenese’, een fenomeen waarbij de behandeling schadelijker is dan de ziekte.

Advertentie (4)