Met versoepeling van de maatregelen is de vraag hoe de toekomst in Israel er uit gaat zien

Mensen staan in de rij voor een supermarket. Screenshot YouTube

De Israëlische regering keurde deze week een reeks nieuwe richtlijnen goed die bedoeld waren om de medio maart opgelegde beperkingen langzaam terug te draaien om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Premier Benjamin Netanyahu prees zaterdagavond in een televisieverklaring de prestaties van het land en zijn burgers bij het stabiliseren van het sterftecijfer van COVID-19, dat hij beschreef als een van de laagste in de OESO.

De stappen die Israël heeft ondernomen, het sluiten van zijn grenzen voor niet-ingezetenen, het uitvoeren van verplichte quarantaines, het verbieden van openbare bijeenkomsten, het beperken van openbaar vervoer, het uitvoeren van contact tracering en het opvoeren van diagnostische tests, “hebben zichzelf bewezen in het vertragen van de infectie en het stabiliseren van de aantal ernstig zieke patiënten en patiënten op beademingsapparatuur, ‘zei Netanyahu.

Israël heeft momenteel ruim 14.000 bevestigde patiënten met coronavirus, waarvan 148 in ernstige toestand zijn en 111 mechanische beademing vereisen. Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid is het dodental van Israël door de ziekte op 22 april tot 187 gestegen.

Vanaf zondag werden de beperkingen lichtjes versoepeld, zowel in de persoonlijke als in de openbare sfeer, maar sociale afstand, maskerdragen en verboden op bijeenkomsten worden afgedwongen en er blijven andere belangrijke beperkingen van kracht.

Sommige industrieën hervatten de activiteiten, maar de scholen zijn nog steeds gesloten. Afhankelijk van het succes van het proefplan kunnen er in de komende weken aanvullende verlichting van de beperkingen worden doorgevoerd, maar functionarissen in Israël en de wereld hebben erop aangedrongen dat we ons allemaal moeten voorbereiden op een veranderde realiteit en mogelijk een heropleving van de ziekteverwekker. Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft onlangs nog gewaarschuwd dat het ‘ergste nog moet komen’.

‘Zolang er geen coronavirus vaccin is gevonden, bevinden we ons in een andere realiteit. De hele wereld is veranderd. We moeten gewoon in een coronavirus routine leven ”, zei Netanyahu zaterdag.

Hoe zou deze andere realiteit eruit kunnen zien? Dr. Anthony Fauci, de Amerikaanse arts en immunoloog die directeur was van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH) van het Department of Health and Human Services, heeft gesuggereerd dat we bijvoorbeeld nooit meer elkaar de hand zouden kunnen schudden .

Maar alles is aangetast. Van hoe we reizen (of niet), werken, ouders, opvoeden, daten, socialiseren, contact maken met familie, stress beheersen en sporten, het coronavirus heeft onze wereld in de afgelopen drie maanden op zijn kop gezet.

Deze periode ‘waarin we de wereld afsluiten – en de mogelijkheid dat het opnieuw gebeurt – zal in onze herinneringen en ons bewustzijn worden uitgehouwen’, zegt professor Golan Shahar van de afdeling psychologie van de Ben-Gurion University, hoofd van The Stress, Self & Health (STREALTH) Lab en een klinische gezondheidspsycholoog.

“De wereld is veranderd en op gedragsniveau zijn we allemaal ook veranderd”, zegt hij tegen NoCamels. “We brengen allemaal meer tijd thuis door, werken thuis, ouderschap thuis, dus de dynamiek van het gezin verandert.” Deze periode zal voor sommige mensen en sommige families een sterkere band zorgen “omdat ze elkaar moesten ontdekken, elkaar moesten leren kennen en dichterbij moesten komen”, zegt dr. Shahar.

Dr. Shahar zegt dat Israëli’s als natie veerkracht hebben getoond, maar hij betwijfelt of we allemaal terug zullen gaan naar wat “normaal” was vóór de pandemie. ‘We hebben een ander normaal waar we sociale afstand nemen, maskers dragen en in een staat van beperking leven, tenminste totdat er een vaccin is gevonden’, zegt hij.

Tegelijkertijd ervaren mensen ook absoluut meer stress, vooral financieel vanwege baanverlies of baanonzekerheid, en aangezien economische stress een voorspeller is van de geestelijke gezondheid, legt dr. Shahar uit, is dit een gebied dat nauwlettend in de gaten moet worden gehouden.

“In tegenstelling tot het coronavirus treffen de financiële aspecten van de pandemie iedereen, dus het aanpakken van economische stress en angst is van het grootste belang en het is de leidende factor waar landen over na moeten denken”, zegt hij.

Hoewel Israëliërs er misschien beter aan toe zijn dan anderen, stelt hij, heeft de regering “niet genoeg gedaan” om de economische zorgen weg te nemen en had ze genereuzer kunnen zijn in het helpen van kleine bedrijven en het verstrekken van werkloosheidsuitkeringen aan meer mensen.

Deze week werd in het hele land de kreet gehoord van een falafelverkoper uit Ashdod die voor economische ondergang staat , wat veel sympathie, donaties en zelfs een telefoontje van Netanyahu opriep.

Professor Dan Galai, een vooraanstaand economisch expert en voormalig decaan van de Hebrew University of Jerusalem’s School of Business Administration, vertelt NoCamels dat er mensen en bedrijven zijn die niet snel zullen terugveren nadat we uit deze crisis zijn gekomen. Het werkloosheidscijfer in Israël bedraagt meer dan 26 procent , met momenteel meer dan een miljoen mensen zonder werk.

‘Kunnen mensen die ontslagen zijn al dan niet weer aan het werk gaan? En zoja, voor welke bedrijfstakken geldt dit?. We weten het nog niet. Als de markt eenmaal volledig vrij is om te functioneren, zien we hoeveel het werkloosheidspercentage zal zijn ‘, zegt hij, en hij schat dat deze tussen de 7 en 10 procent zal liggen, veel hoger dan van voor de pandemie begon, namelijk vier procent.

De toeristische sector is bijvoorbeeld “absoluut verwoest en het duurt minstens zes maanden tot een jaar om die sector opnieuw op te starten”, zegt professor Galai. Zelfs dan zullen er blijvende verliezen zijn die niet kunnen worden ingehaald. “De hightechsector doet het veel beter en lijkt van deze tijd te maken om de zeer hoge salarissen te reorganiseren en te stabiliseren”, legt hij uit.

“Maar er zullen over de hele linie grote veranderingen plaatsvinden naarmate meer mensen zich realiseren dat ze op afstand kunnen werken – advocaten, accountants, enz. Er zal meer strategische planning en flexibiliteit zijn rond het werk, mogelijk ook meer kantoorverdeling”, zegt professor Galai.

De druk op gezinnen is een andere belangrijke overweging. ‘Zolang kinderen niet op school terug zijn, kun je niet het volledige personeelsbestand weer op volle capaciteit krijgen. Ongeveer een decennium geleden kon je één persoon een gezin laten onderhouden, maar nu vereist dit twee salarissen, dus er is een verandering van paradigma. ”

De regering, zegt hij, zal enerzijds moeten helpen en herstructureren. ‘Maar iedereen zal betalen, er is geen gratis lunch. ‘

En hoewel Israël economisch vanuit een ‘goede plaats’ de pandemie inging, zegt professor Galai, is het nog steeds afhankelijk van wereldwijde gebeurtenissen en zal het herstel ervan worden beïnvloed door wat er internationaal gebeurt, vooral in termen van handel en luchtverkeer.

Foto El AL

Dr. Yonatan Freeman , een expert op het gebied van internationale betrekkingen bij de afdeling Politicologie van de Hebreeuwse Universiteit, vertelt NoCamels dat hij gelooft dat landen veel meer bescherming zullen gaan bieden aan bepaalde industrieën en dat dit op zijn beurt de economische banden en de vrije handel zal schaden.

De crisis, zegt hij, ‘heeft ons laten zien dat er zoveel industrieën zijn die van cruciaal belang zijn voor het bestrijden van een pandemie, zoals de productie en productie van ziekenhuisapparatuur, beschermende uitrusting, enzovoort, en landen zullen voorraden gaan aanleggen en bewaken.’

Bepaalde landen met staatsindustrieën zoals China hebben zich bijvoorbeeld snel kunnen omzetten in het maken van beschermende kits en maskers en andere apparatuur, legt hij uit.

Landen over de hele wereld strijden momenteel om belangrijke voorraden terwijl ze de pandemie bestrijden. Vorige week zou Israël een verzoek van Engeland hebben afgewezen om de export van beademingsapparatuur toe te staan. Het verzoek van Spanje aan Israël om beademingsapparatuur is ook vertraagd.

Deze beschermende benadering, zegt dr. Freeman, kan op de lange termijn “de handel belemmeren, er toe leiden dat landen elkaar gaan beschuldigen beschuldigingen ‘van het beïnvloeden van de vrije handel’ en zal waarschijnlijk ook de Wereldhandelsorganisatie beïnvloeden”.

Mogelijk zien we ook bepaalde beleidsmaatregelen die van invloed zijn op reizen, aangezien landen zich mogelijk meer zullen richten op de gezondheid van reizigers met vragenlijsten bij binnenkomst en andere maatregelen ‘om te filteren wie binnenkomt op basis van hun gezondheid’, zegt Dr. Freeman

Tegelijkertijd kan deze periode landen op andere manieren samenbrengen, zoals academische samenwerking om gegevens te analyseren, die we al zien, gezamenlijke oefeningen voor pandemische reacties en zelfs gezamenlijke militaire oefeningen voor een pandemisch scenario, zegt hij.

“Landen zullen zeker nadenken over wat ze hebben geleerd”, zegt Dr. Freeman tegen NoCamels.

Een duidelijke les die uit deze pandemie voortvloeit, althans in Israël, is dat “het verzet tegen technologie aan het verdwijnen is”, zegt Dr. Daphna Yeshua-Katz van de afdeling Communicatie van de Ben-Gurion University.

‘Er zijn veel onderzoekers die ons waarschuwen voor het’ kwaad ‘van technologie, maar deze crisis heeft bewezen dat technologie ons bij elkaar kan brengen. Mensen vinden online echte, instrumentele ondersteuning ‘, zegt ze tegen NoCamels.

‘We zijn meer dan ooit digitaal verbonden, en ik denk dat dit het geval zal zijn, zelfs als we een vaccin hebben’, zegt ze.

Natuurlijk is er een leercurve bij bepaalde groepen, zoals de oudere bevolking, die misschien meer afkerig zijn van het gebruik van technische hulpmiddelen, legt ze uit, maar deze crisis heeft sommigen gedwongen de uitdaging aan te gaan om verbonden te blijven. (Dr. Yeshua-Katz runt digitale steungroepen voor deelnemers van 65 jaar en ouder als onderdeel van een door BGU gefinancierd onderzoeksproject.)

Israël is een gezinsgerichte natie en banden met familieleden en familie-evenementen zijn hier belangrijk, merkt professor Shahar van het STREALTH Lab op, en we zullen creatief moeten nadenken over het voorzien in de behoeften van bejaarde ouders en familieleden. ‘Zij zijn de oprichters van dit land en we moeten hun eenzaamheid verlichten,het is niet zo dodelijk als het virus, maar het is nog steeds een grote bedreiging ‘, zegt hij.

Ondertussen heeft technologie ook een grote transformatie in het onderwijs mogelijk gemaakt, omdat miljoenen studenten en docenten zich,met wisselend succes, moesten aanpassen aan online leren.

Universiteiten hebben het afstandsonderwijs in deze periode grotendeels omarmd “en sommige elementen blijven mogelijk nadat deze pandemie voorbij is, maar niets is beter dan groepsinteractie”, erkent Dr. Yeshua-Katz.

Voor kinderen – en ouders – was het uitdagender ‘en heeft het de grens tussen de werkomgeving en de thuisomgeving vervaagd’, zegt ze.

Israël zit midden in een heftig debat over onderwijs op afstand en hoe dit format zou moeten werken. Of niet.

Barbara Harcavi , een gecertificeerde ouderschapscoach in Israël, vertelt NoCamels dat afstandsonderwijs voornamelijk effectief kan zijn voor kinderen van de middelbare schoolleeftijd en ouder, maar dat het stress en uitdagingen kan veroorzaken bij jongere kinderen op de basisschool.

“Enerzijds geeft het hen iets te doen, maar de vraag is: leren ze echt en kunnen ze zich concentreren in deze toch al stressvolle omgeving? Momenteel hoor ik dat er veel revisie is van materiaal dat al is bestudeerd, maar hoe zit het met nieuw materiaal? ” zij vraagt.

Voor jongere kinderen is het een heel ander verhaal ‘omdat ze een verbinding nodig hebben’ die niet echt online kan worden gerepliceerd. Jongere kinderen hebben ook begeleiding en supervisie nodig bij online leren, een extra stress voor ouders.

Nog jongere kinderen ervaren ook enige regressie, zegt Harcavi. “Of het nu gaat om slaap of zindelijkheidstraining, het vraagt ​​meer aandacht en gedraagt ​​zich als een baby”, legt ze uit

“De stress treft iedereen; als beide ouders werken, kan er ruzie zijn over wie er werkt en wie er bij de kinderen is. Als een van de ouders werkt, is er mogelijk minder stress omdat de andere voor de kinderen zorgt. Maar aan het einde zullen er huwelijken en partnerschappen zijn die door deze periode zullen worden versterkt, en sommigen zullen beseffen dat ze niet samen willen zijn ‘, zegt Harcavi.

Ouders kunnen deze tijd ook nemen om op andere manieren opnieuw te kalibreren, benadrukt ze. “Mensen die erg carrière-gedreven zijn en lange uren buitenshuis werken, zijn nu de hele tijd thuis, brengen meer tijd door met kinderen en misschien vinden ze dat dit het moment is om dingen te veranderen. Het is een tijd van reflectie over wat belangrijk is – samen tijd doorbrengen, gezond zijn – en wat niet ”, zegt ze.

“Sommigen zullen zeker teruggaan naar hoe het vroeger was, anderen proberen misschien minder te werken en meer tijd met hun kinderen door te brengen, misschien zullen sommigen een carrière switch overwegen. Het kan iets positiefs zijn’, vervolgt Harcavi.

Voorlopig is het belangrijk om een ​​ruw schema bij te houden, samen van momenten te genieten, gezamenlijke activiteiten in te plannen, naar bed te gaan en te communiceren ”, benadrukt ze. Harcavi dringt er ook bij ouders op aan om niet te veel te piekeren over de schermtijd. “Laten we niet gek worden van de verwachtingen, er is al zoveel stress. Wij, volwassenen, brengen ook tijd op Netflix door. Het is goed om een ​​tijdslimiet te hebben, maar dit is voorlopig de realiteit. ”

Wat zeker is, benadrukt ze, is dat wanneer de kinderen uiteindelijk teruggaan naar school en andere educatieve programma’s, ze waarschijnlijk verlatingsangst en andere problemen zullen ervaren, omdat het een proces van aanpassing zal zijn. ‘Ouders moeten dit met empathie en veel geduld aanpakken’, besluit Harcavi.

Advertentie (4)