Volgens het IMF krimpt de Israëlische economie dit jaar met 6,3%

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Veel somberder dan de voorspelling door de Bank of Israël over de Israëlische economie, is de voorspelling van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Volgens het IMF zal de de Israëlische economie in 2020 met 6,3% krimpen als gevolg van de impact van de wereldwijde coronavirus pandemie en pas in 2022 terugkeren naar min of meer het huidige niveau.

Eerder deze maand publiceerde het Research Department van de Bank of Israël een prognose die voorspelde dat de economie in 2020 met 5,3% zou krimpen, maar dat dit in 2021 ruimschoots zou worden gecompenseerd door een groei van 8,7%. De prognose van de Bank of Israel is gebaseerd op het feit dat de economie tegen juni weer volledig operationeel zal zijn.

De prognose van het IMF ziet niet alleen een hogere krimp van 6,3% dit jaar, maar ook een bescheidener herstel van slechts 5% groei in 2021.

Wat de werkloosheid betreft, zal volgens het IMF Israël 2020 eindigen met een werkloosheid van 12%, terwijl de werkloosheid in 2021 op 7,6% uitkomt. Voor de uitbraak van de coronavirus pandemie stond de werkloosheid in Israël op slechts 3,8%, nu meer dan 25%.

Het IMF voorspelt een negatieve inflatie van 1,9% in 2020, welke eveneens hoger is vergeleken met de voorspelling van de Bank of Israel van -0,8%.

De prognose van het IMF over de Israëlische economie maakt deel uit van een bijzonder pessimistische prognose over alle ontwikkelde economieën ter wereld.

Het IMF zegt dat de komende recessie de dimensies van de financiële crisis van 2008 in het niet zal doen verdwijnen en, na de Grote Depressie van de jaren dertig, de op één na grootste depressie ter wereld zal zijn.

Advertentie (4)