“We kunnen en levens redden en de economie redden” zeggen Israëlische wetenschappers

Profs. Amnon Shashua and Shai Shalev-Shwartz . Screenshot YouTube

Kan een anti-coronavirus strategie worden geïmplementeerd die levens redt en tegelijkertijd de economie beschermt? Volgens twee computerwetenschappers van de Hebrew University of Jerusalem is het antwoord een duidelijk ‘ja’.

De professoren Amnon Shashua en Shai Shalev-Shwartz zijn respectievelijk CEO en chief technology officer van Mobileye, de Israëlische start-up, die technologie voor zelfrijdende auto’s ontwikkelt, en door Intel werd overgenomen voor meer dan $ 15 miljard.

Ze publiceerden hun voorstel op de website van het Center for Brains, Minds and Machines (CBMM) van MIT’s McGovern Institute for Brain Research.

Ze werken samen met de Israëlische regering om verdere experimenten uit te voeren om hun theorie te bewijzen, vertelde Shalev-Shwartz aan The Jerusalem Post. Als de resultaten zo goed zijn als ze verwachten, kan hun plan een onderdeel worden van de exitstrategie van het land na de coronavirus- noodsituatie, zei hij.

Shalev-Shwartz legde uit waarom informatici werken aan vragen die schijnbaar door epidemiologen moeten worden beantwoord.

“Het soort denken dat computerwetenschappers doen, gaat gepaard met veel onzekerheid”, zei hij. “We hebben een methodologie om in het slechtste geval, met onzekerheid om te gaan. Dit betekent dat we een zeer basale veronderstelling formuleren en op basis daarvan het worstcasescenario identificeren. Als het worstcasescenario niet al te slecht is, zijn we in orde. ”

Deze eigenschap van de manier van redeneren van computerwetenschappers is van pas gekomen bij de coronavirus-noodsituatie, zei Shalev-Shwartz.

‘Dit is een nieuw virus en we weten er niet genoeg van’, zei hij tegen de Post. “Maar omdat we de middelen hebben om met onzekerheid om te gaan, dachten we dat onze wiskundige hulpmiddelen nuttig kunnen zijn.”

Shalev-Shwartz en Shashua baseerden hun strategie op de observatie dat het virus voor sommige mensen erg gevaarlijk is geweest en voor anderen niet.

Daarom is het idee om iedereen in quarantaine te plaatsen geen adequate oplossing, zei Shalev-Shwartz.

“Wat op deze manier wordt verkregen, is het afvlakken van de curve, wat goed is om overbelasting van het gezondheidssysteem te voorkomen,” zei hij. ‘Maar het vermindert de sterfte niet. Het verspreidt zich alleen in de tijd.

Hun strategie is gebaseerd op het differentiëren van de maatregelen voor de hoogrisicogroep en voor de laagrisicogroep in een tweefasenplan, zei Shalev-Shwartz.

“In de eerste plaats, komt de bevolking met een laag risico, mensen jonger dan 65 jaar en zonder reeds bestaande aandoeningen kunnen weer een normaal leven leiden, terwijl de bevolking met een hoog risico thuis blijft”, zei hij. “Binnen een maand zal de populatie met een laag risico immuun worden voor het virus omdat de meesten besmet raken.

‘Velen zullen het niet eens merken, sommigen hebben kleine effecten en weinigen zullen ernstige effecten hebben. Op deze manier zal de samenleving de zogenaamde kudde-immuniteit ontwikkelen, met mensen die het virus niet meer konden infecteren. ”

Als dit eenmaal is bereikt, kan de risicopopulatie weer een normaal leven leiden “want als de rest van de bevolking immuun is, zal er geen pandemie zijn, zelfs niet als de ouderen weg zijn”, voegde hij eraan toe.

Hun theorie is geen manier om de voortgang van de COVID-19 te vertragen, zei Shalev-Shwartz.

“Dit is een complete oplossing voor het probleem, want als de strategie wordt aangenomen, zal het totale sterftecijfer veel lager zijn”, zei hij.

Er zijn twee cruciale aspecten om de oplossing te laten werken, zei Shalev-Shwartz.

“We kunnen besluitvormers een wiskundig model geven om in de eerste fase het aantal aan de bovengrens met ernstige gevallen onder de laagrisicopopulatie te krijgen, zodat ze kunnen beslissen of het gezondheidssysteem voor hen kan zorgen op de intensive care”, zei hij. zei. ‘Het plan is alleen haalbaar als dat kan.’

Bovendien moet een strikte scheiding tussen de populatie met een hoog en een laag risico worden gehandhaafd, ook voor individuen uit de twee groepen die in hetzelfde huishouden wonen, zei Shalev-Shwartz.

‘Ik denk dat er logistieke oplossingen te vinden zijn’, zei hij. ‘De bevolking moet samenwerken. Maar ik denk van wel, omdat we het hebben over mensen die in quarantaine zijn geplaatst om hun eigen gezondheid te beschermen. ‘

De regering nam de juiste beslissing door het land een algemene afsluiting op te leggen, zei Shalev-Shwartz, want toen de noodsituatie begon te ontstaan, was het belangrijk ‘te stoppen en erover na te denken’.

‘Maar nu moeten we begrijpen hoe we de blokkering kunnen beëindigen’, zei hij. “Ik denk dat het een goed idee is om kudde-immuniteit te bereiken, maar het moet op een veilige manier worden gedaan.”

Dat betekent niet dat het niet uitmaakt hoeveel mensen zullen sterven of hoe de economie moet worden beschermd, zei Shalev-Shwartz.

‘Een van de belangrijke boodschappen die we proberen over te brengen, is dat dit geen afweging is tussen de economie en de veiligheid van de bevolking’, zei hij. “We zijn van mening dat ons voorstel niet alleen goed is voor de economie, maar ook meer levens zal redden dan een uniforme strategie voor de hele bevolking.”

‘We hebben nog geen contact met de regering en voeren meer onderzoeken uit’, zei Shalev-Shwartz. ‘We hopen de resultaten binnen twee weken te behalen, direct na het Pesach feest. We willen voorzichtig zijn. Maar als de resultaten goed zijn, kan dit plan misschien een belangrijk onderdeel zijn van de exitstrategie in Israël. ”

Advertentie (4)