Israëli defensie laboratorium ontdekt dat medicijnen tegen ziekte van Gaucher effectief zijn tegen het coronavirus

Institute for Biological Research. Foto ministerie van Defensie

Twee geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van een genetische aandoening die bekend staat als de ziekte van Gaucher, blijken ook effectief tegen het coronavirus te zijn. Dit is ontdekt door het in Ness Ziona gevestigde Instituut voor Biologisch Onderzoek van het Ministerie van Defensie.

Eén van deze geneesmiddelen – Cerdelga – is al goedgekeurd voor gebruik door de Amerikaanse Food and Drug Administration en het andere medicijn met de naam Venglustat, heeft het goedkeuringsproces bijna voltooid. De medicijnen kunnen hierdoor versneld worden ingezet voor patiënten met COVID-19.

Volgens het Israëlische ministerie van Defensie worden de twee geneesmiddelen momenteel getest op hun effectiviteit bij de behandeling van dieren die besmet zijn met het coronavirus.

Bij de voorgestelde antivirale behandeling zouden de twee geneesmiddelen ook samen ingenomen kunnen worden.

Het defensielaboratorium heeft de resultaten van een onderzoek naar de behandeling bij muizen al gepubliceerd, hoewel het artikel nog niet door vakgenoten is beoordeeld.

Uit het onderzoek bij muizen bleek dat de medicijnen de replicatie van de virussen in de lichamen van de geïnfecteerde dieren remden.

Behalve dat het effectief was tegen het coronavirus, bleek de behandeling ook te werken tegen drie andere virussen, Neuroinvasive Sindbis-virus, West-Nijl-virus en Influenza A-virus.

De ziekte van Gaucher wordt niet veroorzaakt door een virus, maar is een genetische aandoening die veel voorkomt bij Ashkenazische joden. De onderzoekers ontdekten dat de medicijnen die worden gebruikt om deze ziekte te behandelen de vorming veroorzaken van moleculen die glycosfingolipiden worden genoemd en die volgens hun artikel een antivirale functie lijken te hebben.

Vorige week meldde Channel 12-nieuws dat het laboratorium succesvolle vaccinproeven met knaagdieren had voltooid. Dit maakt de weg vrij voor verdere testen op andere dieren en uiteindelijk ook op mensn. Het laboratorium hoopt over een jaar of mogelijk eerder een afgewerkt vaccin te hebben..

Advertentie (4)