“De annexatie die niet bestond” – Een nieuwe column van Simon Soesan

Simon Soesan

Een Joods gezegde gaat over het hele dorp dat vertelt dat je zuster een hoer is, terwijl je helemaal geen zuster hebt. Ga dat maar eens uitleggen aan het dorp. Hier moest ik aan denken toen ik voor de zoveelste keer het woord “annexatie” las en hoorde.

Niemand had het woord gebruikt. Maar het werd in de media gelanceerd door de roversbende die de Palestijnse Autoriteit leidt en happig overgenomen door alle diepdenkers; annexatie. Israël gaat annexeren! Daar we in 1967, toen 14 landen ons dreigden te vernietigen, de oorlog toch nog wonnen – in zes dagen nog wel – en toen land bezetten dat toebehoorde aan Egypte, Syrië en Jordanië, keken ze eerst in Egypte wat er aan de hand was: vals alarm, want in 1978, als resultaat van het vredesverdrag, hadden we Egypte al de Sinai teruggegeven.

Egypte wilde de Gazastrook niet terug hebben. “Dat vuilnis mogen jullie houden.”, zei Sadat volgens het Camp David Rapport destijds aan Begin. Laten we zeggen dat de Gazanen gedurende de eeuwen geen goede naam hebben opgebouwd: niemand wil eigenlijk wat met ze te doen hebben. En Syrië is allang de Golan vlakte kwijt aan ons, dus die hadden geen nieuwe reden om zich te beklagen.

Dus kwam Jordanië zich beklagen, want die hadden de West-Bank tussen 1948 en 1967 bezet en, hoewel we sinds 1994 een vredesverdrag met ze hebben vonden ze het gênant: de hele wereld weet toch dat het Palestijns gebied is?

Zelfs bij Miesjponum kun je de hele dag op de Dam krijsen dat Palestina bezet wordt door die Joden. En hoewel er historisch geen enkel bewijs is van een land dat Palestina heette en Israël de facto vals beschuldigd wordt, mag je niet met de leugenaars discussiëren en alsjeblieft geen Israëlische vlag, want dat is provocerend. De “Palestijnse” vlag, ontwerp gejat van Irak die de vlag niet wou, mag wel, al is het een teken van terreur en vele, vele doden. Mag best van Miesjponum. En dat restaurantje moet eens die jodenvlag weghalen uit het raam, daar beledig je mensen mee.

Maar die annexatie? Wat nou?

Dus even voor de duidelijkheid: Trump had een plannetje. En net zoals hij zijn zaken doet, komt hij met bellen en toeters want dit is de deal van de eeuw..: vanaf het begin gaat de Israëlische wet in bepaalde gebieden van de West-Bank gelden.

Wat houdt dat in? Israël erkent de West-Bank als bezet gebied, vandaar dat op de meeste gebieden de Israëlische militaire wet geldt. Bij de meeste Palestijnse dorpen en steden geldt de Palestijnse wet. Wat niet makkelijk is tegenover een voornamelijk burgerbevolking. Dus wil men de normale Israëlische burgerwetgeving op Joodse nederzettingen laten gelden. Nog niet eens bij alle nederzettingen vanwege de geografie.

Nee!, zeggen de kranten. Is helemaal niet waar, ze gaan annexeren. Alsof het bezetten van Palestijns land niet erg genoeg is. Wij weten het echt beter! En het volk schrokt het allemaal op.

We zijn dus van plan onze burgerwetgeving te laten gelden in de Joodse nederzettingen op de West-Bank. Die we van Jordanië overnamen toen ze de door hun gestarte oorlog in 1967 verloren. En terwijl onze premier, zoals gewoonlijk, veel te veel praat en veel te weinig doet, praten we met Palestijnen, want deze mensen moeten echt hun eigen land krijgen.

Alleen niet gebaseerd op leugens: wij annexeren niet en het enige ‘Palestina’ wat bestond was een regio, eerst bezet door Turken (1517-1917) en daarna Engelsen (1917-1948), waar Joden en arabieren leefden en het aardig met elkaar konden vinden.

Burger wet.

Het land is al van ons, zoals de Elzas Frans is en Danzig Pools is.

Mocht u toch van de mening zijn dat er wel een land heeft bestaan dat Palestina heette, maar niet de naam van de hoofdstad, de grenzen, de monetaire eenheid, de naam van de koning, premier of president te kunnen herinneren, meldt u dan snel bij Miesjponum, krijgt u meteen toestemming om daarvoor te demonstreren. Willem Alexander pedofiel? Rusland bezet China? Trump in feite een Chinese geheim agent? Bij Miesjponum mag u alles beweren, want het recht om te demonstreren is belangrijker dan de waarheid.

U weet toch het verschil tussen Heintje Davids en Miesjponum? Heintje kon geen afscheid nemen. Miesjponum weigert afscheid te nemen. Zij staat boven de wet en haar idealen zijn veel beter dan die van het domme volk, wat sowieso niet voor haar stemt.

O, sorry. U vroeg wat de Palestijnse Roversbende tegen het plan van Trump heeft?

Simpel: het Palestijnse leiderschap “leidt” de Palestijnen met angst: de joden zijn slecht, ze willen ons allemaal vermoorden en slechts burgerverzet (terreur) kan dit stoppen. De Palestijnse leiders vullen al jarenlang hun zakken met geld dat als hulp voor het volk wordt gestuurd. Gestel nou dat we vrede krijgen. Het Trump plan praat over het bouwen van fabrieken. Dat betekent economie, welvaart. Waardoor er vragen kunnen komen: waar is al het geld.

Een vraag die meneer Abbas (gekozen in 2005 voor vier jaar en er gewoon blijft zitten (familie van Miesjponum?) niet wil horen in het paleis dat hij voor 84 miljoen Euro liet bouwen, zodat hij wat ‘lebensraum’ kan hebben.

Daar heb je dus niets aan en dus houden de Palestijnen zich aan de Khartoem resolutie van 1 September 1967: nee, nee, nee.

Sowieso: het plan is niet van de Arabische kant gekomen, dus kan het nooit goed zijn.

Dus: geen annexatie, wel Israëlische wetgeving in Joodse nederzettingen.
Want dat land is van ons.
En blijft van ons.

Advertentie (4)
Vorig artikelHuiswerk van scholier in Haifa opgegeten door wild zwijn (video)
Volgend artikelIsraël op derde plaats voor beste startup ecosysteem ter wereld
Simon Soesan (1956, Beverwijk) woont sinds 1973 in Israël, waar hij zijn eigen sales-en-marketing bureau had. Tegenwoordig is hij vertegenwoordiger van Keren Hayesod – United Israel Appeal in Duitsland. Soesan is bekend van columns in diverse Nederlandse bladen, zoals NRC-Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad. Zijn korte verhalen werden gebundeld in 'Pita met hagelslag' (2005) en ‘Patatje vrede’ (2007), 'Apoetaah' (2016) is zijn derde boek en in juni 2018 is 'Ik ben jij' verschenen. Zijn familie en vriendschappen met Joden, Moslims en Christenen, inspireren hem bij het schrijven.