Grootste stijging besmettingen sinds april in Israël; lockdown voor twee steden

Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein bezoekt een nieuwe coronavirus afdeling in het Sheba Medical Center . Foto Sheba

Dinsdag kwamen er in 24 uur 459 nieuwe besmette patiënten in Israël bij. Dit is de grootste stijging op een dag sinds 15 april toen de virus pandemie op zijn hoogtepunt was en er 556 nieuwe besmettingen op een dag werden geteld. Wijken van Tiberias en Elad in centraal Israël zijn gedeeltelijk in lockdown geplaatst voor de periode van een week. Ook overleed er een patiënt.

Sinds het begin van de week zijn in het hele land 814 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis wordt behandeld, is in de afgelopen 24 uur gedaald van 200 naar 189 mensen. Er zijn 5.299 actief besmette patiënten in Israël.

Het aantal ernstig zieke patiënten is met vijf gedaald en bedraagt momenteel 40. Daarvan zijn er 27 op beademingstoestellen aangesloten, een daling van twee sinds maandag.

Van de overige patiënten zijn er 49 in matige toestand, de rest heeft milde verschijnselen.

Er is opnieuw iemand overleden ten gevolge van het virus, waardoor het aantal doden nu op 308 staat.

De regering heeft ultra orthodoxe wijken in Elad en Tiberias voor een periode van zeven dagen onder lockdown geplaatst in een poging het aantal besmettingen in die wijken te verminderen.

Soortgelijke maatregelen worden ook overwogen voor de stad Bat Yam, ten zuiden van Tel Aviv, waar tussen 1 juni en 21 juni 117 mensen positief zijn getest op de ziekteverwekker, wat het totale aantal actieve patiënten in de stad op 137 brengt.

Het besmettingspercentage in die stad bedraagt ​​momenteel maar liefst 5%.

In de afgelopen drie dagen had Jeruzalem 90 nieuwe gevallen, gevolgd door Bnei Brak (58), Ashdod (52), Tel Aviv-Jaffa (48) en Bat Yam (40).

Een totale afsluiting van Israël zit er voorlopig niet in als we de uitspraken van minister van Volksgezondheid Edelstein en premier Netanyahu moeten geloven.

Wel zullen wijken in lockdown worden geplaatst indien er sprake is van een besmettingsuitbraak.

Ook wil de regering dat virus patiënten digitaal worden gevolgd, bij voorkeur door de Shin Bet, die dat in april en mei ook al deed.

De directeur van de Shin Bet heeft laten weten daar niets voor te voelen, terwijl ook de Knesset daar tegen is.

In tegenstelling tot de eerste golf, toen de meeste besmettingsgevallen zich in een aantal steden concentreerden, laten officiële cijfers nu een veel bredere verspreiding van virusgevallen zien, met 12 steden die sinds zondag elk minstens een dozijn nieuwe besmettingsgevallen registreren: Arara, Rahat, Elad, of Yehuda, Beersheba , Beitar Illit, Petah Tikva, Holon, Haifa, Ramat Gan, Rehovot en Kfar Saba.

Ook is opvallend dat in tegenstelling tot de eerste virus golf er nu sprake is van meer besmettingen onder mensen van 50 jaar en jonger.