Israëlisch lab onderzoekt of het coronavirus minder kwaadaardig wordt

COVID-19 virus. Screenshot YouTube

Israëlische onderzoekers zijn begonnen met genoomanalyses om te testen of het nieuwe coronavirus minder kwaadaardig aan het worden is.

Evolutionair viroloog Adi Stern heeft van het ministerie van Volksgezondheid de opdracht gekregen om monsters van recente coronavirus patiënten te analyseren en te vergelijken met oude monsters.

Volgens Stern is het mogelijk dat het virus minder virulent is geworden en dat er een genetisch signaal is dat dit kan aantonen. Het genoom van het virus uit recente infecties wordt vergeleken met monsters vanaf maart.

Het onderzoek zou kunnen verklaren waarom een ​​kleiner deel van de COVID-19-patiënten in een ernstige toestand in het ziekenhuis wordt opgenomen.

De analyse zal nog enkele weken zal duren voordat er met zekerheid is te stellen of het virus minder kwaadaardig is geworden.

Terwijl Israël met dit onderzoek aan de slag gaat, haalt een Italiaanse arts het nieuws met de bewering dat het virus minder gevaarlijk wordt.

“Het was als een agressieve tijger in maart en april, maar nu is het een wilde kat”, vertelde prof. Matteo Bassetti aan The Sunday Telegraph

Volgens Bassetti, het hoofd van infectieziekten in het San Martino ziekenhuis in Genua zitten zelfs oudere patiënten van 80 of 90 jaar rechtop in bed en ademen zonder hulp. “Dezelfde patiënten zouden eerder binnen twee of drie dagen zijn overleden.”

Israëlische ziekenhuizen zien hetzelfde gebeuren.

Ook volgens David Greenberg, een toonaangevend specialist in infectieziekten, verliest de ziekte door mutatie aan virulentie.

Greenberg, hoofd kindergeneeskunde en de afdeling pediatrische infectieziekten van het Soroka Universitair Medisch Centrum in Beersheba, zegt dat er een logische verklaring is waarom een ​​virus minder virulent wordt.

‘Het virus lijkt zich aan te passen aan de mens en wil ‘gastheren’ niet doden maar erin leven. Dit is overal ter wereld zichtbaar, niet alleen in Israël ‘, zegt Greenberg.

Stern, die de theorie nu test, is voorzichtiger. Een reeks andere factoren, waaronder meer medische kennis, kunnen van invloed zijn op het ziekteverloop. Maar daarvoor dient het onderzoek.

Bekijk hier alle coronavirus artikelen op joods.nl

Advertentie (4)