Israëlische artsen ontdekken dat COVID-19 patiënten hartschade hebben

Terwijl de focus van de coronavirus pandemie op ademhalingsproblemen ligt en op het voorzien van voldoende beademingstoestellen voor patiënten, is er steeds meer bewijs dat het virus ook hartschade kan veroorzaken.

Een Israëlische cardioloog zegt dat hij tot nu toe het duidelijkste beeld heeft samengesteld over hoe COVID-19 het hart schaadt, ondanks de verwarring die hier wereldwijd over bestaat. De ziekte lijkt een uniek patroon van schade aan de rechterkant van het hart te veroorzaken, dat voorkomt bij twee op de vijf gehospitaliseerde patiënten, volgens een team onder leiding van Dr. Yishay Szekely van het Tel Aviv Sourasky Medical Center.

“Niemand wist wat er eigenlijk met het hart gebeurde en we zien nu dat 40 procent van de gehospitaliseerde patiënten aan de rechterkant een disfunctie heeft en dat de linkerkant van het hart zelden wordt geschaad,” vertelde Szekely aan de Israëlische krant The Times of Israel.

“Ik denk dat dit een grote stap is. We hebben nu bewezen wat er werkelijk in het hart gebeurt. Dit is de eerste stap om de ziekte beter te begrijpen in relatie tot het hart en om toekomstige behandeling effectiever te begeleiden”, aldus de dokter.

Szekely publiceerde onlangs zijn onderzoek in het American Heart Association-tijdschrift ‘Circulation’ en zegt dat het onderzoek met 100 patiënten ‘s werelds eerste is die systematisch cardiale beeldvorming gebruikt om de impact van het coronavirus op het hart te laten zien, in plaats van alleen op laboratoriumtests te vertrouwen.

Dr. Szekely verwachtte echter schade aan de linkerkant van het hart te constateren, mede gebaseerd op eerdere medische rapporten uit onder meer China en Europa hieromtrent, maar ontdekte in plaats daarvan dat bijna alle gevallen van hartbeschadiging zich in de rechter hartkamer bevinden.

“Wanneer virussen directe schade aan het hart veroorzaken, hebben ze vooral invloed op de linkerkant”, zegt Szekley. Hij voegde eraan toe dat er ook schade kan zijn aan de rechterkant, maar hij is nog nooit een virus tegengekomen dat consequent alleen schade aan de rechterkant veroorzaakt.

“Uit ons onderzoek blijkt dat het eigenlijk logisch dat de rechter hartkamer wordt beschadigd, aangezien de rechterkant van het hart de taak heeft om bloed naar de longen te pompen. Verhoogde druk in de longen zorgt ervoor dat de rechterkant van het hart harder werkt. Denk aan een pomp die vanwege meer weerstand harder moet werken”, aldus dokter Szekley.

Op basis van het onderzoek en op basis van zijn huidige hypothesen om zijn bevindingen te verklaren, gelooft Szekely dat artsen tijdens de ziekenhuisopname meer op de rechterkant van het hart moeten letten.