Record aantal nieuwe besmettingen in Israël

Premier Netanyahu tijdens zijn tv toespraak. Foto Kobi Gideon / GPO

Voor het eerst sinds begin april zag Israël een recordaantal nieuwe besmettingen in 24 uur. Donderdag werden er 230 nieuwe besmettingen gemeld. Premier Netanyahu waarschuwde dat ingrijpende maatregelen die bedoeld zijn om het virus in te perken, opnieuw kunnen worden ingevoerd als de recente piek in nieuwe gevallen voortduurt.

Premier Netanyahu begon zijn televisie toespraak donderdagavond met het brengen van goed nieuws.

‘Ik heb goed nieuws over onze economische situatie. Het begint weer normaal te worden.

“We hebben gegevens van creditcards en ook van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Je kunt het op de wegen zien. Mensen zijn in de winkels. Desalniettemin is het probleem niet opgelost, en het leed van degenen die zijn getroffen door de crisis, bedrijven en zelfstandigen, is echt een nood en raakt ons hart.We hebben een aantal stappen ondernomen om de economie weer op een groeipad te brengen.Minister van Financiën Katz zal voor verschillende groepen nieuwe steunmaatregelen aankondigen.

“Het slechte nieuws, zo zei hij, is dat het aantal nieuwe besmettingen blijft stijgen,de focus van de overheid is het beperken van de verspreiding van het virus terwijl economische activiteit werd toegestaan. “.

“We moeten er alles aan doen om een eind aan deze scherpe stijging vanj nieuwe besmettingen te maken, ” zo zei hij, “want als dit zo door blijft gaan moeten we de beperkingen weer gaan invoeren”.

Hij herhaalde zijn oproep aan de Israëli’s om maskers te dragen, afstand te houden tot een ander en handen te wassen. ‘Het virus respecteert alleen degenen die de regels respecteren’, zei hij.

Netanyahu werd later tijdens de persconferentie gevraagd waarom het publiek zich aan de regels moet houden als hij en andere regeringsfunctionarissen zich er niet altijd aan houden.

‘Ook al zijn er hier en daar ongelukjes gebeurt, dan hoef je dat niet als argument te gebruiken de regels niet te volgen’, zei hij.

Netanyahu gaf toe dat de stijging van het aantal besmettingen niet alleen van de scholen komt.

“De drukte op de stranden en in de café’s is zo groot geworden dat je geen ijsje tussen twee strandbezoekers kunt plaatsen of in een café een bierviltje tussen twee mensen kunt passen”, zei hij.

Op dit moment zijn er in Israël 300 mensen overleden aan het virus, er zijn 18.569 besmettingen gemeld, waarvan 15.250 mensen zijn hersteld, zodat er op dit moment 3.319 mensen besmet zijn, waarvan 34 in kritieke toestand met 24 patiënten die aan de beademing liggen, 39 mensen hebben matige klachten terwijl de rest milde klachten heeft.

Het ministerie zei dat woensdag 17.212 tests zijn uitgevoerd.

Het sterftecijfer in Israël is 1,6%, wat betekent dat ongeveer een op de 61 coronavirus patiënten is overleden.

Er komen nu ‘rode zones’, dat betekend dat in gebieden met een hoge virusuitbraak strengere maatregelen kunnen worden afgekondigd. De eerste gebieden waar dat gebeurt zijn zuid Tel Aviv waar veel illegale immigranten dicht op elkaar wonen en gebieden in de Negev waar bij veel bedoeïenen families een stijging van het aantal besmettingen voorkomt.

Op dit moment zijn 460 scholieren en docenten positief getest op het virus, met nog eens 25.517 in quarantaine. Er zijn inmiddels 165 scholen gesloten vanwege het virus.

Advertentie (4)