“Nieuw varkensgriep virus ontdekt in China”

Zoek je afleiding in verband met COVID-19, het coronavirus dat de huidige pandemie veroorzaakt? Hoe zit het met een ander virus, het genotype 4 (G4) vogelachtige H1N1 griepvirus? Dit virus, kortweg het G4 EA H1N1-griepvirus genoemd, is relatief nieuw en verspreidt zich op dit moment snel onder de varkenspopulatie in China.

Volgens wetenschappers heeft dit virus het potentieel in zich om een nieuwe pandemie te veroorzaken, aldus het toonaangevende Amerikaanse National Academy of Sciences (NAS).

Anders dan veel media op dit moment melden, is het geen nieuw virus. Het griepvirus circuleert reeds sinds 2016. Maar het is wel een “jong virus” en daarom hebben mensen er weinig of geen immuniteit voor.

Tests hebben aangetoond dat de G4-stam van door varkens gedragen H1N1 mogelijk al 4,4% van de bevolking heeft geïnfecteerd. Het virus is daarom al van dieren op mensen overgegaan, maar er is nog geen bewijs dat het van mens-op-mens kan worden overgedragen – de grootste zorg van de wetenschappers.

“Het is zorgwekkend dat een menselijke infectie met het G4-virus de menselijke aanpassing zal bevorderen en het risico op een menselijke pandemie zal vergroten”, aldus de wetenschappers.

“Het virus voldoet aan de criteria om een gevaar te vormen voor mensen en daarom moeten wetenschappers in het veld alert zijn”, zeggen de wetenschappers van NAS.

Apocalyptisch doemscenario?

Terwijl de afgelopen 24 uur op het internet horror verhalen rondgaan over het gevaar van “het nieuwe virus uit China”, is er voorlopig nog geen zorgen voor een nieuw doemscenario.

Feit is dat het virus sinds 2016 circuleert en nog geen ernstige ziektes heeft veroorzaakt. Het is zelfs onduidelijk of dit virus dat zelfs zou kunnen veroorzaken. Er is ook geen bewijs dat het virus zich van mens-op-mens heeft verspreid. Op dit moment is slechts geconstateerd dat het relatief nieuwe virus zich snel verspreidt onder de varkenspopulatie in China.

Om een pandemie te veroorzaken, moet het virus zowel een ernstige ziekte veroorzaken als van mens-op-mens verspreiden. Zou dat kunnen gebeuren? Ja. Moeten we in paniek raken? Nee.

Bekijk hier alle coronavirus artikelen op joods.nl

Bron:

https://twitter.com/CT_Bergstrom/status/1277734423723511809

https://www.pnas.org/content/early/2020/06/23/1921186117#fn-group-1

https://www.bbc.com/news/health-53218704

https://edition.cnn.com/2020/06/30/asia/china-swine-flu-pandemic-intl-hnk-scli-scn/index.html

Advertentie (4)