Orthodoxe rabbijnen oneens over temperatuurcontroles op Shabbat

De door het Zomet Instituut ontwikkelde thermometer. Screenshot Zomet Instituut.

Orthodoxe Ashkenazische rabbijnen en de Sefardische opperrabbijn van Israël zijn verdeeld over het gebruik van thermometers op Shabbat als onderdeel van gezondheidscontroles om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen, meldt JTA. Maar er is een oplossing.

Vorige week schreven vijf vooraanstaande haredi-rabbijnen een officiële brief waarin zij oordeelden dat het op Shabbat verboden is om naar ziekenhuis te gaan vanwege de temperatuurcontroles, tenzij het gaat om een levensbedreigende situatie.

In de brief stond dat ziekenhuizen de kwestie konden omzeilen door niet-joden de controles te laten uitvoeren.

Maar de Sefardische opperrabbijn van Israël, Yitzhak Yosef, oordeelde zondag dat als de temperatuur van een persoon automatisch wordt gemeten er geen probleem is om op Shabbat naar een ziekenhuis te gaan.

Het Zomet Institute, een Israëlische non-profitorganisatie die elektronica en andere apparatuur ontwerpt voor joden die zich aan de Shabbat houden, heeft onlangs een digitale thermometer op de markt gebracht die gebruikt kan worden op Shabbat. De thermometer detecteert elke vier seconden een temperatuur, wat betekent dat niemand het elektronische apparaat hoeft te bedienen om een ​​meting uit te voeren.

De thermometers kunnen in ziekenhuizen worden ingezet, maar in synagogen om de temperatuur te meten van bezoekers op Shabbat.

Het geschil is een van de talloze voorbeelden van hoe de coronavirus-pandemie de Joodse wetgevende autoriteiten nieuwe vragen heeft gesteld – waarvan er vele zonder consensus zijn opgelost, zelfs onder orthodoxe rabbijnen.