Israëlische studie wijst uit dat ernstig zieke COVID-19 patiënten sneller antilichamen produceren

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Patiënten die ernstig ziek zijn als gevolg van COVID-19 ontwikkelen sneller antistoffen tegen de ziekte dan patiënten met een milde vorm van corona, volgens een studie uitgevoerd door Israëlische onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv en het Sharon Hospital in het Rabin Medical Center in Petah Tikva.

In de studie hebben de wetenschappers een antilichaamtest toegepast op ongeveer 70 COVID-19-patiënten in het Sharon-ziekenhuis. Ze onderzochten de ontwikkeling van antilichamen tegen twee verschillende virale eiwitten in het lichaam van de patiënten en ontdekten dat ernstig zieke patiënten sneller antilichamen ontwikkelden.

“Er zijn veel pogingen gedaan om te verklaren waarom sommige patiënten ernstig ziek worden. Sommige onderzoekers denken zelfs dat het komt omdat de ernstig zieke patiënten niet snel genoeg antilichamen ontwikkelen. Maar dat doen ze wel. Dit onderzoek toont dat aan”, zegt prof. Ariel Munitz van de Sackler School of Medicine van de Universiteit van Tel Aviv aan NoCamels.

Prof. Gerlic heeft de studie gedetailleerd beschreven in een bericht op de website van de Universiteit van Tel Aviv dat deze week is gepubliceerd.

Professor Motti Gerlic (L) en professor Ariel Murlitz (R) leidden een TAU-studie die belangrijke implicaties heeft voor het begrijpen van COVID-19.  Foto met dank aan TAU.

“We hebben de niveaus van antilichamen in het bloed van de patiënten gemeten toen ze in het ziekenhuis aankwamen, tijdens de ziekenhuisopname en na hun ontslag uit het ziekenhuis”, legde hij uit in de verklaring. “We probeerden te begrijpen of het niveau van antilichamen in hun bloed op enigerlei wijze overeenkwam met de ernst van de ziekte, of de antilichamen zich bij alle patiënten op een vergelijkbare manier ontwikkelden, en of ze lange tijd in het bloed bleven – een cruciale factor voor groepsimmuniteit die we allemaal willen uiteindelijk bereiken”.

“We hebben nog niet onderzocht hoe het antilichaam eigenlijk werkt en we weten niet of het het virus neutraliseert, maar het feit dat deze antilichamen snel worden geproduceerd bij alle patiënten en lang in het bloed blijven, suggereren dat ze een zekere mate van immuniteit bieden.”

“Ondanks de snelle productie van antilichamen bij ernstig zieke patiënten, vertoonden uiteindelijk alle patiënten volgens het onderzoek een vergelijkbare immuunrespons. Met andere woorden, patiënten met milde, matige en ernstige COVID-19 ontwikkelden uiteindelijk allemaal hetzelfde niveau van antilichamen”, legt prof. Munitz uit.

Munitz zegt ook dat dit de eerste keer is dat iemand een enkele antilichaamtest heeft geproduceerd, die alle drie de antilichamen kan opsporen die het coronavirus tegengaan.

De komende weken wordt de test ter validatie naar het Israëlische ministerie van Volksgezondheid gestuurd, zodat deze kan worden gebruikt in bevolkingsonderzoeken.

Vorige maand begon het ministerie van Volksgezondheid ongeveer 70.000 Israëliërs te testen om te zien of ze antistoffen tegen coronavirus hebben aangemaakt. Eind juni werden bij willekeurige mensen die bloedonderzoeken ondergingen in klinieken, bloedtesten voor onderzoek op antilichamen afgenomen.