Israël: 1090 nieuwe coronavirus besmettingen in 24 uur

Drive through testcentrum in Tel Aviv. Screenshot YouTube

Nu de stijging van nieuwe besmettingen dagelijks rond de 1000 schommelt, zijn er nieuwe beperkingen in Israël afgekondigd om de stijging te verminderen.

De afgelopen 24 uur zijn er 1090 nieuwe besmettingen in Israël geteld, 70 patiënten zijn ernstig ziek, waarvan 27 aan de beademing liggen en 67 personen hebben matige klachten. De overige coronavirus-patiënten hebben overwegend milde klachten.

In totaal zijn er nu 9,618 actieve besmettingen in het land en er zijn twee nieuwe personen overleden, waardoor het aantal dodental totaal op 324 uitkomt.

De nieuwe beperkingen, die eerder door het kabinet donderdagavond waren goedgekeurd, omvatten een limiet van maximaal 20 personen in de meeste gesloten ruimtes (inclusief binnenshuis) en maximaal 50 personen in synagogen, kerken, moskeën, evenementenhallen, bars en clubs. Een besluit over restaurants werd meerdere dagen uitgesteld, vanwege meningsverschillen tussen de ministeries van Volksgezondheid en Financiën.

Of dit werkelijk zal helpen het virus terug te dringen is nog maar de vraag.

Uit onderzoek blijkt dat veel Israëli’s het niet meer zo nauw nemen met de geldende regels.

Het dragen van mondkapjes wordt minder, zowel op straat als ook op het strand. Ook het 2 meter afstand houden wordt in de publieke ruimte steeds minder.

Toen minister van toerisme Assaf Zamir (Blauw-Wit), een voormalig loco-burgemeester van Tel Aviv, klaagde over onvoldoende handhaving van het dragen van maskers en andere richtlijnen, antwoordde de minister van Openbare Veiligheid Amir Ohana (Likoed): “Ik weet niet waar je het over hebt . De feiten zijn anders.”

De premier snauwde toen naar Zamir: “Dit is niet de gemeente van Tel Aviv, dit is een regeringsgesprek.” Terwijl iedereen die op straat loopt in de meeste steden en dorpen kan zien dat Zamir gelijk heeft.

Netanyahu werd kwaad op minister van Defensie Benny Gantz, nadat hij hoorde dat de minister een persbericht had doen uitgaan tijdens de bespreking over het nemen van nieuwe maatregelen. Op dat moment zou Netanyahu, volgens berichtgeving in Hebreeuwse kranten, de vergadering hebben beëindigd en stormde de ruimte uit en riep “als dit zo doorgaat zullen er snel nieuwe verkiezingen komen”.

Dit zijn nieuwe voorbeelden waardoor Israëlische media speculeren dat de “coalitie huwelijk” tussen Netanyahu en Gantz geen lang leven beschoren zou kunnen zijn.

Bekijk hier alle coronavirus artikelen op joods.nl