Israëlische gorgeltest geeft COVID-19 resultaten in 1 seconde

De machine die is gebouwd door Sheba Medical Center en Newsight om mondwater te analyseren waarmee patiënten hebben gegorgeld om te testen op coronavirus. Foto Newsnight

Israëlische wetenschappers testen bij honderden patiënten een nieuwe ultrasnelle gorgel-en-spuugtest voor testen op het coronavirus. Gemeld wordt dat deze tot dusver 95 procent accuraat is.

De ontwikkelaars hebben een USB-aangedreven machine gebouwd ter grootte van een asbak, die slechts één seconde nodig heeft om een ​ analyse uit te voeren van mondwater dat een patiënt heeft gegorgeld en uitgespuugd.

Er doen 400 mensen mee met de proef die nu halverwege is in het Sheba Medical Center. Verwacht wordt dat de test tegen het einde van het jaar internationaal beschikbaar zal zijn.

Het innovatieteam, afkomstig uit het Sheba Medical Center en het in Nes Ziona gevestigde bedrijf Newsight, zegt dat de technologie het potentieel heeft om PCR-testen te vervangen. Deze vereisen een onaangenaam uitstrijk proces en langdurige laboratoriumanalyse en is de belangrijkste screening methode die wereldwijd wordt gebruikt.

Eli Assoolin (L), CEO van Newsight, professor Eli Schwartz (M) van Sheba Medical Center, en Eyal Yatskan (R), medeoprichter van Newsight, met de machine voor het testen van gorgelmonsters. Foto Newsight

Patiënten spoelen met 10 milliliter speciaal mondwater en spugen het vervolgens in een buis. Het monster wordt in een machine geplaatst die het analyseert en meldt of het overeenkomt met het profiel van een monster dat is geïnfecteerd met COVID-19.

De machine, de SpectraLIT genaamd, heeft geen chemicaliën nodig en er zijn geen medische vaardigheden vereist om hem te bedienen.

De tube en het speciaal samengestelde mondwater dat aan patiënten worden gegeven, kosten iets minder dan een shekel (€ 0,25). Ontwikkelaars zeggen dat ze hopen dat zodra de machines in massaproductie zijn, ze beschikbaar zullen zijn vanaf ongeveer 700 shekel (175 euro).

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!