Bijzondere wandelroutes in Israël

Mount Arbel. Screenshot YouTube

Israël kent vele mooie wandelroutes door natuurparken, historische plekken of opgravingen. Wij zetten hier een paar bijzondere wandelingen op een rijtje.

Nahal Alexander (Alexander River National Park) 

Schildpadden zijn de trekpleister voor deze kindvriendelijke wandeling die de Alexander-rivier buiten Netanya volgt van Turtle Bridge naar het strand van Beit Yannai. Rij over kustroute 2, stap uit bij de afrit Beit Yanay-Kfar Vitkin en volg daarna de borden naar de nahal (rivier).

De houten brug met uitzicht op het water stelt dierenliefhebbers in staat om neer te kijken op de gigantische schildpadden met zacht schild die wachten tot bezoekers hen junkfood voeren. (Niet doen dus.) Er is ook een grote speeltuin en een uitgestrekt gazon met picknicktafels.

Als je doorloopt richting het strand, zijn er geen schildpadden meer, maar volop bloemen en eucalyptusbomen. De Alexanderrivier was ‘beroemd’ tot het begin van een landwinningsproject in 1995. Het opruimwerk won de Internationale Rivierprijs in 2003 en nu is de Alexander rivier zo schoon als het maar kan.

Tel Dan natuurreservaat 

De Dan-stroom is de grootste en belangrijkste waterbron voor de Jordaan. Het begint in de Galilea-panhandle in het Tel Dan-natuurreservaat, waar de Israel Parks Authority ervoor heeft gezorgd dat ten minste een deel van de site toegankelijk is voor kinderwagens.

En er is zoveel te zien langs het pad: de stroom zelf (tegenwoordig positief stromend, gevoed door smeltende sneeuw vanaf de berg Hermon); de overblijfselen van een 5000 jaar oude Kanaänitische stad; de lemen baksteen zeven meter hoge Abraham Gate; een oude korenmolen (die tot de jaren zestig in bedrijf was); en een site voor rituelen die Bijbelse verhalen over dierenoffers oproepen. Er zijn poelen op de camping, waaronder een langs het toegankelijke pad.

Nationaal park en natuurreservaat Mount Arbel 

Het laatste dat je zou denken als je naar de torenhoge berg Arbel kijkt, zo’n 390 meter boven het Meer van Galilea, is dat dit een kindvriendelijke wandeling zou zijn. Maar je hoeft niet helemaal de berg op te lopen om van het adembenemende uitzicht te genieten.

Rijd naar de top, betaal je toegangsprijs om Mount Arbel National Park binnen te gaan en neem dan het gemakkelijke zwarte pad naar de uitkijkpunten, waar je kunt staren naar de schijnbaar eindeloze zee en de omgeving met landbouwgrond.

Vervolg over het blauwe pad naar een ander uitkijkpunt en keer dan terug op het zwarte pad. Je bent niet langer dan een uur weg, maar de uitzichten zullen je voor altijd bijblijven.

De behulpzame website Hiking in the Holyland bevat meer details over veel van deze kindvriendelijke tochten, evenals links naar wandelkaarten en Waze-routebeschrijvingen.

Shvil HaMa’ayanot (Springs Trail) 

Dit pad – dat loopt tussen Moshav Even Sapir en de Sa’adim-ruïnes bij Yad Kennedy in de heuvels van Judea met een matig inspannende klim vanaf de parkeerplaats aan de Even Sapir-kant (dus nee, geen kinderwagens!) maar de beloning zijn de vele bronnen (ma’ayanot) die de wandeling zijn naam geven.

In de winter zijn de zwembaden vol – hoewel koud – dus het zijn de uitzichten die dit 3 kilometer lange bergkammenpad op onze lijst zetten. In de zomer is er nog genoeg water om je tenen in te dompelen.

Er zijn picknicktafels met veel schaduw aan de Sa’adim-kant en Yad Kennedy – een gedenkteken voor de Amerikaanse president John F. Kennedy – is ook een bezoek waard.

Einot Tsukim

Slechts 30 minuten ten noorden van Ein Gedi, is Einot Tsukim een ​​andere gemakkelijke wandeling om met kinderen te doen. Het grootste deel van het gebied – bekend als Ein Feshka in het Arabisch – is geen wandeling. Het is eerder een verzameling zwembaden waarin je kunt zwemmen (maar niet drinken, het water is te zout).

Weggestopt net ten zuiden van de parkeerplaats is het ‘verborgen reservaat’, een kronkelende wandeling van 45 minuten door sprankelende bronnen met een jungle-achtige sfeer, ver van de woestijn (en de drukte die komt barbecueën en baden in de zwembaden). Het verborgen reservaat is alleen te bezichtigen met een gids en reserveren is vereist.

Boek vooraf Engelstalige rondleidingen door te bellen naar 02-994-2355. Ze zijn beschikbaar op zondag en vrijdag, behalve in juli en augustus.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)