“UnReined”, een documentaire over de het opzienbarende leven van de Israëlische ruiter Nancy Zeitlin

De Israëlische ruiter Nancy Zeitlin, wiens opzienbarende levensverhaal begint met haar immigratie uit Californië als kind naar Israël, is onderwerp van de nieuwe Israëlische documentaire ‘UnReined’.

De documentaire, gecoproduceerd en geregisseerd door het duo Marcia Rock en Naomi Guttman-Bass, laat het verhaal zien van een Amerikaans-Israëlische immigrant wiens ruiterleven sterk werd beïnvloed door de Israëlische geschiedenis, te beginnen met de Zesdaagse Oorlog van 1967 en zelfs door de Tweede Intifada.

Het verhaal in de documentaire wordt heeft twee verhaallijnen, zei Marcia Rock, directeur nieuws en documentaire aan het Arther L. Carter Journalism Institute van de New York University.

Nancy Zeitlin in actie. Screenshot UnReined

“De ene verhaallijn is een groter beeld van hoe haar leven werd beïnvloed door politieke en militaire beslissingen en druk op Israël,” zei Rock. “Terwijl de andere verhaallijn het persoonlijke, dat het leven laat zien. Ze heeft intiem geleefd met christenen, joden en Palestijnen. Dat leek me erg mooi om te ontdekken en om mensen te betrekken bij de realiteit van het leven in Israël.”

Het verhaal van Zeitlin begint eind jaren zestig toen haar ouders hun vijf kinderen van de comfortabele buitenwijken van San Diego naar Israël brachten, waarmee ze de zionistische dromen van haar moeder vervulden.

Zeitlin, toen 10 jaar oud, zei tegen haar ouders dat ze niet ‘naar deze godverlaten plek’ wilde verhuizen tenzij haar ouders een paard voor haar kochten.

“Het rijden van paarden is een bug die je krijgt of niet,” zei Zeitlin. “Paarden waren altijd mijn oase maar ook haar redders, een constante in een leven vol persoonlijke ups en downs.

De Zeitlins vestigden zich eind jaren ’60 in de noordelijke wijk Ramat Aviv in Tel Aviv, met als buren Shimon Peres en zijn familie (Chemi Peres, de zoon van Shimon, is een van de vertellers van de film). En hoewel Nancy pas op haar vijftiende haar eigen paard bezat, reed ze samen met leden van de high society van Tel Aviv in de Gordon Stables in Tel Aviv.

“Het was mijn sociale uitlaatklep”, zei Zeitlin. “Ik heb de eerste twee jaar geweigerd Hebreeuws te spreken.”

Naomi Zeitlin. UnReined

Bij de Gordon stallen werd Zeitlin de belangrijkste vrouwelijke ruiter van Israël en maakte ze de vrienden en connecties die tot op heden voortduren. Ze diende in het leger en was houder van het Israëlische hoogspringen-record in de paardensport.

Nadat ze met haar Nederlandse vriend, die later tien jaar lang haar echtgenoot werd, was thuisgekomen, werd Zeitlin in een seismische verandering geduwd die diepe kloven veroorzaakte in haar familie toen haar vader, broer en zus ultraorthodox werden.

Nadat haar eerste huwelijk was geëindigd, was Zeitlin alleenstaande moeder met een zoon. Haar ultraorthodoxe broer stelde haar vervolgens voor aan een ultraorthodoxe man. Het huwelijk werd een ramp en zes maanden later, opnieuw zwanger, was ze weer gescheiden.

Dr. Sami, Eden and Nancy Zeitlin. Screenshot UnReined

De volgende fase van Zeitlin’s liefdesleven vond plaats in de jaren negentig, toen ze hoofdtrainer werd bij de Jericho Equestrian Club, een enorm sportcomplex gebouwd in 1997 in Jericho op de Westelijke Jordaanoever. Ze pendelde tien jaar lang vanuit Jeruzalem heen en weer, zelfs tijdens de terreuraanslagen van de vroege jaren 2000.

Zeitlin en haar kinderen waren nauw betrokken bij de club, waar haar jongste zoon kampioensruiter werd. Ze raakte een in relatie met een van de Palestijnen van de club, en opnieuw werd dit een andere relatie die slecht eindigde.

Zoals Marcia Rock zei : “ze kan paarden beter houden dan mannen”.

Naomi Guttman-Bass (links), Nancy Zeitlin (midden) en Marcia Rock, tijdens het filmen van ‘UnReined’, de documentaire over de Israëlisch-Amerikaanse ruiter Zeitlin. Foto UnReined

“Wat ik leuk vind, is dat ze de houding van rechtse Joden vertolkt, wat ze ook was, en toen ze Arabieren ontmoette, kwam er geen rook uit haar neus”, zei Rock.

Zeitlin staat open voor samenwerking met de Palestijnse gemeenschap en wilde de Israëlische betrekkingen met hen normaliseren.

Er moesten nog meer uitdagingen komen, aangezien Zeitlin’s jongste zoon ook ultraorthodox werd en haar onstuimige dromen voor hem als ruiter en ingenieur in de steek liet. Hij is nu getrouwd en heeft twee kinderen, en staat nog steeds op goede voet met zijn moeder, net als haar oudste zoon, niet gelovig is.

Zeitlin werkt nu als senior rijinstructeur, vaak met kansarme jongeren, en beoordeelt lokale wedstrijden.

Het is gelukkig werk, zei Zeitlin. “Paarden zijn mijn anker.”

Na vier jaar filmen en monteren gaat de documentaire richting het festivalcircuit, al is het gezien de pandemie een ingewikkeld jaar voor festivals.

Tot nu toe wordt “UnReined” vertoond op het Equus Festival in Lexington, Kentucky, in november, en het staat gepland om te worden vertoond op een festival in Montana in 2021.

Wat Zeitlin betreft, ze behaalde een diploma rechten – iets wat ze altijd al wilde doen – maar paarden blijven haar grootste passie.

“Paardenmensen, we willen wat meer met paarden omgaan en een beetje minder met mensen”, zei ze. “Rijden bracht me op verschillende paden en het is hetzelfde met de film. De boodschap van de film is ‘volg je hart, en het hart heeft een eigen wil’. ”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!