‘Babylon’ – Een nieuwe column van Simon Soesan

Simon Soesan

Wat een geluk dat ik via de kabel zoveel verschillende netwerken uit zoveel landen kan ontvangen! Het geeft de kans om een perspectief te krijgen van al deze verschillende culturen. En je kunt nog wat leren ook, want in elk land pakken ze het coronavirus anders aan.

Zo bekeek ik het nieuws op de RAI, de Italiaanse tv. Burgers daar klagen steen en been over de onduidelijke richtlijnen van de regering en hoe men zich nu gedragen moet. “De regering is totaal niet verbonden met de realiteit,” vertelde een oude, tandeloze vrouw boos. “Wat denken ze wel niet? Op maandag mogen alleen mensen met blauwe sokken naar buiten, tenzij er een regenboog is, dan mogen alleen de roodharigen naar buiten. Zo stom klinken ze.” Van opwinding vlogen de spetters van haar slijm op de cameralens en even moest ik aan Ralph Inbar denken.

In Oostenrijk zag het publiek het anders. “Stelletje idioten,”, zei een heel serieuze meneer. “20 man naar een bruiloft en maar 40 man naar een begrafenis? Puur politiek, die stommelingen!”.

Zwitserland was erg intens: “Ik ben al maanden de alpen niet opgeklommen.”, zuchtte een moeder hopeloos. Toen ze gevraagd werd hoeveel politieagenten de alpen controleren, antwoordde ze “Daar gaat het niet om. Een bevel is een bevel, hoe stom ook, en daar houden we ons aan.” 

In Frankrijk raast, naast de bijna dagelijkse religieuze uitingen van de religie van vrede, de bevolking tegen hun regering: “Deze mensen hebben geen benul van de realiteit. Hun verordeningen zijn gebaseerd op druk van hun kiezers, meer niet. Stelletje corrupte duivels,” zei een heel nette dame.

Ook uit Nederland zag en hoorde ik verbijsterde reacties over het beleid van de Rutte-Junta: hier echter geen verrassingen, daar men zelfs in Brussel gniffelt over het achterlijke Nederlandse beleid in het algemeen, waar Nederlanders genoegen mee nemen. 

De Engelsen maken zich ondertussen klaar voor een complete lockdown in hun huisjes, een lockdown die hun is aangesmeerd als de tweede Battle of Britain.

Het is geen antropologische studie, maar na een avondje zappen is het me duidelijk: er zijn vele culturen in Europa, en het aantal landen is in de laatste twintig jaar toegenomen. Al die landen hebben regeringen en allemaal hebben ze geen idee hoe je het coronavirus moet aanpakken. Wel hebben ze een idee wat politiek is, dus, aan gebrek van kennis, doen ze wat het meest in hun oor gefluisterd wordt: niets.

Ik ben geen medisch expert, maar het lijkt me handig dat, wanneer je geïnformeerd wordt over een virus, je wat afstand houdt en in het openbaar je neus en mond bedekt. Niet overtuigd? Doe het voor anderen, uit respect. Geen respect? Doe het dan voor jezelf.

Mijn korte studie maakt een ding duidelijk: om taxichauffeur te zijn moet je een cursus doen. Magazijnbedienden doen een cursus. Doktersassistentes, receptionisten…allemaal moeten ze een cursus doen en worden ze getest om te zien of ze het snappen. Politici, parlementsleden, ministers – geen test, iedereen mag het en kijkt er dan ook naar uit. 

En corona? Mijn onofficiële studie toont aan dat geen enkele regering snapt waar ze mee bezig zijn, behalve dan het voorkomen van het oprichten van een parlementaire commissie van onderzoek, om na te gaan hoe fout ze zaten tijdens deze crisis. Waar ik keek, was het volk ontevreden met hun vertegenwoordigers, voornamelijk omdat niemand hun richtlijnen kan volgen.

Maar laten we niet vergeten dat er tenminste in Nederland 1 politicus is die het pico-bello aanpakt: deze prijs gaat naar Miesjponum: die lakt de richtlijnen van de regering en de klachten van het publiek aan haar warme winterlaarzen. 

En nee, die zijn niet van leer. 

Bij haar blijft alles nep.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)