Negen iconische Holocaust-films nu te zien op Netflix en Amazon

Schindler’s List. Screenshot

Van de baanbrekende Schindler’s List en Auschwitz tot opbeurende verhalen over overleven en verzet, hier is onze selectie van de gedenkwaardige films en documentaires die u nu kunt bekijken op Netflix en Amazon.

Defiance (2008)

Defiance, geregisseerd door Edward Zwick, vertelt het waargebeurde verhaal van de Bielski-partizanen, een groep onder leiding van Wit-Russische Joodse broers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden in Wit-Rusland hebben gered en gerekruteerd. In de film spelen sterren als Daniel Craig als Tuvia Bielski, Liev Schreiber alsook Zus Bielski, Jamie Bell als Asael Bielski en George MacKay als Aron Bielski. Beschikbaar om te huren of te kopen op Amazon.

Schindler’s List (1993)

Steven Spielbergs overweldigende epos Schindler’s List, een van de grootste holocaustfilms aller tijden en ontvanger van zeven Academy Awards, volgt het levensechte verhaal van Oskar Schindler (gespeeld door Liam Neeson), een Duitse zakenman die het leven redde van meer dan 1.000 voornamelijk Poolse Joden door ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in zijn fabrieken in te zetten. Tot de sterrencast behoren Ralph Fiennes als sadistische SS-officier Amon Goeth en Ben Kingsley als Schindler’s joodse accountant Itzhak Stern. Beschikbaar op Netflix en te huur of te koop op Amazon

Denial (2016)

Aangrijpend rechtszaaldrama gebaseerd op het levensechte proces waarin de Amerikaanse academicus Deborah Lipstadt (Rachel Weisz) werd aangeklaagd door de Britse auteur David Irving (Timothy Spall) nadat ze hem had omschreven als een ‘Holocaustontkenner’. Tijdens het proces beweerde Irving dat er in Auschwitz geen Joden werden vermoord door vergassing. Het was een zaak vol spanning, gevolgd door de media van de wereld, die Lipstadt uiteindelijk rechtvaardigde en Irving’s reputatie als een vervalser van de geschiedenis aan flarden achterliet. De sterrencast bevat ook Andrew Scott als advocaat Anthony Julius en Tom Wilkinson als advocaat Richard Rampton. Beschikbaar op Netflix en te huur of te koop op Amazon

Inglourious Basterds (2009)

Een alternatieve geschiedenis van regisseur Quentin Tarantino, die twee complotten presenteert om het leiderschap van nazi-Duitsland te vermoorden. Het ene complot is gepland door Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent), een jonge Frans-Joodse bioscoopeigenaar, de andere is gepland door een team van Joods-Amerikaanse soldaten onder leiding van eerste luitenant Aldo Raine (Brad Pitt). De sterrencast bevat ook Christoph Waltz, Michael Fassbender en Diane Kruger. Beschikbaar om te huren of te kopen op Amazon.

The Resistance Banker (2018)

Gekozen als Nederlandse inzending voor de Oscars van volgend jaar, toont The Resistance Banker de gewaagde acties van Walraven van Hall en zijn broer Gijsbert, leden van een vooraanstaande bankfamilie, die drie jaar lang het Nederlandse verzet financierden. Samen stalen ze $ 250 miljoen uit door de nazi’s gecontroleerde schatkisten en leenden ze nog eens $ 250 miljoen van andere bankiers om aanslagen uit te voeren, geallieerde piloten in veiligheid te brengen en financiële steun te bieden aan ten minste 8.000 ondergedoken Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De moed van van Hall, die in 1978 in Yad Vashem werd erkend als een Rechtvaardige Onder de Volkeren, wordt krachtig verteld. Beschikbaar op Netflix

Operation Finale (2018)

Opwindend drama van regisseur Chris Weitz die het waargebeurde verhaal vertelt van Mossad-agent Peter Malkin (Oscar Isaac) en zijn team, die heimelijk de nazi-crimineel Adolf Eichmann (Ben Kingsley) achtervolgden en gevangen namen terwijl ze zich schuilhielden in Argentinië. Operatie Finale toont de daaropvolgende arrestatie en berechting van Eichmann in Israël in 1961, waar hij uiteindelijk werd geëxecuteerd voor zijn misdaden. Beschikbaar op Netflix

Son of Saul (2015)

Het drama van regisseur László Nemes, winnaar van de Academy Awards voor beste film in een vreemde taal, draait om Saul Ausländer (Géza Röhrig), een gevangene die is uitgekozen om te werken in het Sonderkommando in Auschwitz. Afgezien van de onuitsprekelijke gruwel waarvan hij getuige is, ziet hij een jongen tussen de lichamen die zijn zoon zou kunnen zijn, en hij vindt dat hij een rabbijn moet vinden om het kind een behoorlijke joodse begrafenis te geven. Beschikbaar om te huren of te kopen op Amazon

Red Trees (2017)

De vader van de bekroonde regisseur Marina Willer behoorde tot de 12 Joodse families die de nazi-bezetting van Praag tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefden. In Red Trees volgt ze de gevaarlijke reis van de familie, zoals verteld door de stem van haar vader, Alfred (Tim Pigott-Smith), van het door oorlog verscheurde Oost-Europa naar de troost van Zuid-Amerika. De visueel verbluffende film bevat beelden die zijn gemaakt
door de voor een Academy Award genomineerde César Charlone (City of God). Beschikbaar op Netflix

The Pianist (2002)

Dit krachtige biografische drama, geregisseerd door Roman Polanski, is gebaseerd op de Holocaust-memoires van de Pools-Joodse pianist en componist Władysław Szpilman (gespeeld door Adrien Brody). Genomineerd voor zeven Oscars, pakte The Pianist er drie voor beste regisseur, best bewerkte scenario (Ronald Harwood) en beste acteur, evenals de Palme d’Or op het filmfestival van Cannes 2002. Beschikbaar om te huren of te kopen op Amazon

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)