Hoofd gezondheidsdienst in Israël: ‘vliegveld moet minstens een maand dicht’

Dr. Sharon Alroy-Preis. Foto Knesset woordvoerder.

Het hoofd van de gezondheidsdienst van het ministerie van Volksgezondheid, Dr. Sharon Alroy-Preis, zei maandagmorgen dat om de verspreiding van nieuwe coronavirusvarianten in het land te beteugelen, Ben Gurion Airport minstens een maand, zo niet weken langer, dicht moet in plaats van de zes dagen dat het kabinet zondag heeft goedgekeurd.

In een vergadering van de Knesset-commissie Grondwet, Recht en Rechtvaardigheid zei Alroy-Preis dat het tijdelijk sluiten van de luchthaven niet voldoende zal zijn om virusmutaties te stoppen en dat Israël veel meer tijd nodig heeft om genoeg mensen tegen het coronavirus in te enten.

“Ik denk dat we een paar weken nodig zullen hebben om de vaccinatiecampagne in een snel tempo te laten verlopen, zodat de meerderheid van de bevolking het vaccin kan krijgen”, zei Alroy-Preis.

“We bevinden ons in een problematische situatie wat betreft morbiditeit”, zei Elrai Price. “De besmettingscijfers beginnen te dalen, maar we staan ​​nog steeds onder grote druk en we zijn in deze situatie terechtgekomen vanwege de Britse mutatie. Dat zien we vanwege de zeer snelle verspreiding”, zei Elrai-Price.

“Minstens 50% van de positieve tests blijken van de Britse mutatie te zijn. Het begon in de ultraorthodoxe sector en verspreide zich naar de algemene sector – en nu ben ik erg bezorgd dat het de Arabische sector zal bereiken’, aldus Elrai-Preis.

Ze gaf toe dat de mutatie een grotere morbiditeit heeft veroorzaakt bij jonge mensen die erna in een kritieke toestand verkeren. “De mutatie is 50% besmettelijker, en er is ook een ernstige morbiditeit van zwangere vrouwen die we nog niet eerder hebben gezien. We zien nog steeds een toename van de morbiditeit van jonge mensen en kinderen,” zei ze.

Ze voegde eraan toe dat “er in de staat Israël een manier moet worden gevonden om voor quarantaine te zorgen. Op dit moment gaan we ervan uit dat het vaccin effectief is voor de meeste mutaties, maar we weten niet voor welke het niet effectief zal zijn”, voegde ze er aan toe.

Ze maakte zich vooral zorgen over de snelle verspreiding van het virus onder kinderen, “we hebben lang gezegd dat het onderwijssysteem niet de initiërende factor van de besmettingen is, maar het is een bijdragende factor. Met de Britse mutatie is het erger, 40% van de Britse mutatie komt momenteel voor bij kinderen, toen we de tweede lockdown beëindigen, was dit 29% van het percentage geverifieerde studenten in het eerste en vierde leerjaar en daar maken we ons zorgen over.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)