‘In het land der blinden’ – Een nieuwe column van Simon Soesan

Simon Soesan

Het is een bekend feit dat Duitsland goede wagens bouwt. En nog vele andere producten weet te produceren, alles op hoog niveau. Maar niet alles loopt zo gladjes.

Onlangs was ik uitgenodigd bij bekenden om een discussieprogramma op tv te zien. De uitzending werd gestoord door beelden die bevroren, geluid dat hakkelde, waardoor het onmogelijk werd om het programma te volgen. De gastheer besloot de Duitse Telekom, het grootste bedrijf in Duitsland dat internet en satelliet tv levert, te bellen. Er werd hem uitgelegd dat, vanwege de Corona, mensen zoveel internet gebruiken, “dat er nog weinig over was voor anderen”. En daar moet je een serieus gezicht bij blijven houden, want de goede Duitse burger accepteert alles wat de overheid hem zegt. Mijn gastheer accepteerde de uitleg en hing op.

Ook het Corona Beleid zit in Duitsland vol met gaten. Buitenlanders die op een vlucht Duitsland bereiken, worden verzocht om zich of op het vliegveld, of binnen 48 uur, te laten testen. Quarantaine is verplicht, maar wordt niet meer gecontroleerd – mensen moeten die verantwoordelijkheid zelf snappen. Wat een buitenlander in feite doet na aankomst in Duitsland maakt de overheid niet uit: ze gaan geen politie inzetten om mensen te dwingen prikken te nemen, daar hebben ze slechte herinneringen aan, schijnbaar.

Even voor de duidelijkheid: wanneer ik arriveer in Duitsland doe ik een test op het vliegveld, ga naar huis en blijf 5 dagen binnen. Na 5 dagen nog een test en als alles koosjer is, gewoon weer aan de arbeid. 

Maar het toppunt van het Duitse “meten met twee maten” bereikten we dit weekend, toen echt het hele Duitse media etablissement te keer geen over de gewelddadige invasie van het Amerikaanse congres. Iets wat nooit had mogen gebeuren, uiteraard, maar de Duitse pers, met steun van de overheid, nam alles een stapje verder: Trump, de president die niet 1 oorlog is begonnen, het midden oosten veranderde door buiten het doosje te denken en vele Amerikanen een ban gaf, was de duivel zelve en zoiets stoms kan alleen maar in het knettergekke Amerika gebeuren.

Echt? Nee dus: een zes weken geleden bestormden Duitse burgers de Bundestag. Omdat ze geen mond- en neusmaskers willen dragen. Ze renden naar binnen, maakten er een zootje van en u hoorde het amper. Want het had niets met Trump te doen. Waar ik ook keek op de Duitse tv – Trump is gek en de Duitsers wisten dat al jaren.

Zelfs toen dit weekend meneer Terminator, Schwarzenegger, op een video “hasta la vista” zei tegen Trump, werd er met twee maten gemeten: opeens was de invasie van het Congres te vergelijken met de Kristallnacht, vond hij. Geboren in 1947, haalde hij herinneringen op van een dronken vader, die zijn moeder sloeg “net als bij alle andere buren”, omdat hij niet kon leven met de dingen die hij als soldaat had moeten doen.

Even voor de duidelijkheid: blijf met je rotpoten van de rotjoden af! Ik ga niet eens het verschil hier beschrijven, daar zoiets doms niet vatbaar is voor de werkelijkheid.

Ja, Trump is doorgeslagen. Ja, de man is er wel klaar mee. Ja, de man is een slechte verliezer en ja, de man is gevaarlijk omdat hij met zijn woorden de meest zwakken van verstand aanspreekt – en die nemen hem serieus.

Maar voordat u de president van de VS volkomen afschrijft – kijk nog even naar de dingen die hij wel goed deed. Zeker geen tegengewicht voor wat hij de afgelopen week heeft gedaan. Maar in het land der blinden was eenoog koning. 

En nu komt de blinde eraan.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)