Lockdown in Israël wordt mogelijk met een week verlengd ondanks daling nieuwe besmettingen

Ter illustratie. Screenshot i24 news

Uit de laatste cijfers die het ministerie van Volksgezondheid maandagmorgen bekend maakte blijkt dat er op zondag 5616 nieuwe coronabesmettingen te zijn gemeld, lager dan de vorige dagen. Ondertussen discussieert de regering over verlenging van de lockdown onder strengere voorwaarden, waarbij ook sluiting van Ben Gurion Airport als voorstel op tafel ligt.

Het aantal nieuwe besmettingen mag dan op zondag zijn gedaald naar 5.616, waar het de dagen ervoor rond de 9.000 lag, verontrustend is het hoge percentage van 9,1% van de geteste personen die positief zijn getest.

Dit heeft mogelijk te maken van de invloed van de Britse coronavariant waardoor veel meer mensen door één persoon worden besmet.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dat ze zondag 63.516 coronatests hebben uitgevoerd, lager dan hetzelfde cijfer dat de afgelopen dagen werd gerapporteerd.

Er zijn 1.130 patiënten in ernstige toestand opgenomen in de ziekenhuizen, van wie er 273 aan beademingsapparatuur zijn aangesloten.

Op zondag en gedurende de afgelopen nacht zijn er 29 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden waardoor het aantal doden nu op 4.005 is uitgekomen.

Het ministerie van Volksgezondheid zei ook dat 2.116.257 Israëliërs het eerste vaccinatieschot hebben ontvangen sinds het begin van de inentingscampagne en dat 309.065 de tweede vaccinatie al hebben gekregen. Dit betekent dat 23,81% van de Israëliërs de eerste vaccinatie heeft gekregen en 3,48% voor de tweede keer is gevaccineerd.

Ondertussen zet de regering haar discussies voort over verlenging van de huidige lockdown die donderdag 21 januari afloopt.

Er gaan stemmen op de lockdown met minstens een week te verlengen, waarbij de mogelijkheid van sluiting van Ben Gurion Airport ook op tafel ligt, vanwege de Britse en Braziliaanse coronavariant. Als dat gebeurt kan niemand het land meer in of uit. Juridische problemen zouden dit waarschijnlijk onmogelijk maken, maar er wordt onderzocht om in dat geval nog strenger te gaan controleren op Ben Gurion Airport.

De meer besmettelijke coronavarianten, met name de Britse variant, krijgen de schuld van de hoge besmettingscijfers en de zware belasting op de ziekenhuizen, ondanks de lockdown en de vele vaccinaties.

Channel 13 meldde dat een verlenging van de lockdown wordt gesteund door premier Benjamin Netanyahu en minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein. Minister van Defensie Benny Gantz steunt het zolang er gelijke handhaving is in de ultraorthodoxe gemeenschap, waar er voortdurende inbreuken op de voorschriften zijn en waar ongeveer 20% van de tests positief terugkeert, vergeleken met ongeveer 5% onder de algemene bevolking.

Zondagavond besloot het kabinet om iedereen die uit het buitenland in Israël aankomt, nog meer beperkingen op te leggen en besloot dat terugkeert uit de Verenigde Arabische Emiraten en Brazilië in quarantaine moet worden geplaatst in door de overheid gerunde quarantaine hotels. Aankomsten uit Zuid-Afrika, Engeland en Zambia worden momenteel ook gedwongen om in hotels in quarantaine te gaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten heeft haar Israëlische tegenhangers laten weten dat de visumvrijstellings-overeenkomst tussen de twee landen zal worden opgeschort tot 1 augustus, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de verspreiding van het coronavirus.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)