‘Spielerei’ – Een nieuwe column van Simon Soesan

Simon Soesan

We bereiden ons in Israël voor op de vierde verkiezingen in twee jaar tijd. Echt, mocht u advies willen hebben over verkiezingen: vraag het ons, wij hebben genoeg ervaring! Hoewel ik al jaren vol hou dat wij, Joden, slechts in twee groepen gescheiden zijn (de een weet alles, de andere weet alles beter), zijn we politiek in twee andere groepen gesplitst: een groep schaart zich achter Netanyahu, en een andere groep die Netanyahu hoopt te verslaan.

De pientere lezer merkt nu op dat “de andere groep” geen lijsttrekker heeft. Klopt, goed gezien! Dat komt omdat ons land te klein is om alle ego’s van de “andere groep” te bevatten. Deze mini-partijen worden geleid door bekende Israëli’s zoals burgemeesters, generaals, ceo’s etc., en een ieder is overtuigd dat hij/zij het land niet alleen moet leiden, maar ook redden kan. 

Dus, in plaats van Netflix, kijk ik nu zoveel mogelijk nieuwsprogramma’s op de tv, want de lange rij van kandidaten, die daar worden geïnterviewd, geeft heel wat stof om te schrijven. Ze zijn allemaal zo oprecht. Zo innig enkel en alleen maar om het land te redden. Heerlijk, hoe ze met hun ogen draaien en zonder te lachen hun onzin uitkramen. 

In feite zijn er wel een paar koplopers die zich tegenover Netanyahu stellen: Gideon Sa’ar, die bij de Likoed wegliep en in feite een soort Nieuw Likud oprichtte met een imposant aantal volgers, Naftali Bennett, een entrepreneur die de ultra rechtse politiek leidt, en Yair Lapid die het centrum-links zou kunnen leiden.

Onze Knesset heeft 120 zetels en na de verkiezingen mag de persoon die 61 aanbevelingen kreeg bij de president, de regering vormen en premier zijn. Tot nu toe wist Netanyahu, met behulp van ongelooflijke politieke stunts, uiteindelijk die 61 aanbevelingen te krijgen. De man is een politiek genie. Of hij het gaat redden, zullen we op 24 maart weten. 

De huidige situatie in onze regering gaf weinig keus, daar de twee leidende partijen, Netanyahu en Ganz, constant ruzie hebben, waardoor vergaderingen worden geannuleerd en er weinig kan worden gewerkt. 

Mocht u denken dat er bij u, in Nederland, alleen maar geweld op straat is, voelt u zich dan niet alleen. Demonstrerende orthodoxe Joden gingen in Jeruzalem en Bnei Brak de politie te lijf als protest tegen de Corona handhaving. Er werd zelfs een bus in de fik gezet, bijna een unicum bij ons. Wel gaf dit voer voor de verkiezingen, want er zijn aardig wat orthodoxen die maling hebben aan de Corona reglementen. En Netanyahu noemt de orthodoxen zijn “natuurlijke partners”. Het bleek dat een stokoude rabbijn zoveel macht had, dat zijn volgers doen wat hij zegt en maling aan de wet hebben. Netanyahu besloot de man te bellen en kreeg de kleinzoon van de rabbijn aan de lijn, die hem zei dat opa geen tijd voor hem had. 

Uiteraard is dit voer voor satire en daar humor een belangrijke rol speelt bij ons, gaan we genieten van heel wat sketches en moppen hierover.

Waarvan ik u, onze trouwe lezers van joods.nl, uiteraard zal rapporteren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)