Stenen schuurgereedschap van 350.000 jaar oud gevonden in Israël

Een stenen schuurwerktuig, gedateerd op ongeveer 350.000 jaar oud, dat werd gevonden in de Tabun-grot in de berg Karmel. Foto Universiteit van Haifa

Archeologen van de universiteit van Haifa zeggen dat ze het vroegste voorbeeld van stenen schuurgereedschap hebben gevonden en het hebben gedateerd op 150.000 jaar voordat men dacht dat dergelijke gereedschappen voor het eerst werden gebruikt.

Prehistorische mensachtigen gebruikten blijkbaar de dolomietkasseien, gevonden in de Tabun-grot op de berg Karmel, om zo’n 350.000 jaar geleden materialen te schuren. Wat ze precies probeerden te produceren, is nog onbekend zo beoordeelde het onderzoeksteam van Universiteit van Haifa volgens het persbericht.

De datering plaatst het gereedschap in handen van menselijke voorouders vóór de ontwikkeling van homo sapiens en zo’n 150.000 jaar eerder dan het voorheen bekende oudste schuurgereedschap.

Hoewel het gereedschap schijnbaar ‘simpel’ is, geven de vroege verschijning en het feit dat er geen vergelijkbaar gereedschap bestaat uit zo’n vroege fase van de menselijke evolutie de vondst wereldbelang”, aldus onderzoekers Ron Shimelmitz, Iris Groman-Yaroslavski, Mina Weinstein-Evron en Danny Rosenberg van het Zinman Institute of Archaeology van de universiteit in de verklaring.

Hun bevindingen worden gepubliceerd in de editie van het Journal of Human Evolution van januari 2021.

Archeologen werken in de Tabun-grot in de berg Karmel. Foto Universiteit van Haifa

De archeologen zeggen dat de kasseistrook, een soort kleine ronde steen, “laat zien dat een ​​belangrijke technologie werd toegevoegd aan de gereedschapskist van de mensachtigen in zeer vroeg stadium”.

Eerdere stenen werktuigen die dateren van 1,5 miljoen jaar geleden zijn gevonden met tekenen van slaan of bonzen, wat verticale bewegingen zijn, maar dit bleek de eerste steen te zijn die werd gebruikt voor het schuren, met sporen die vergelijkbaar zijn met die op latere maalwerktuigen.

Volgens de onderzoekers zouden de mensachtigen dergelijke stenen kunnen hebben gebruikt om materialen te verwerken op manieren die het gebruik van natuurlijke hulpbronnen maximaliseren of verbeteren.

Volgens de verklaring “is de kleine kasseistrook van enorm belang omdat het ons in staat stelt de vroegste oorsprong van de schurende werking te achterhalen en hoe cognitieve en motorische vermogens, die zich ontwikkelden tijdens de menselijke evolutie, uiteindelijk tot op de dag van vandaag evolueerden tot belangrijke verschijnselen in de menselijke cultuur”.

Shimelmitz gaf toe dat, hoewel het team er zeker van was hoe de tool werd gebruikt, er geen verklaring was over waarvoor het werd gebruikt.

“We bleven achter met een paar vraagtekens,” zei hij.

De steen werd gevonden in de jaren zestig, maar werd onlangs verder bestudeerd als onderdeel van een programma om items die eerder op de site waren gevonden opnieuw te onderzoeken. Het grottencomplex heeft een reeks archeologische lagen die de activiteit van mensachtigen in de afgelopen 500.000 jaar aantonen. De steen is gevonden in een laag die gedateerd is aan een periode van zo’n 350.000 jaar geleden.

Na het opmerken van markeringen op de stenen die correleerden met schurende werkzaamheden, voerden de onderzoekers een aantal zorgvuldig geconstrueerde tests uit op andere dolomietkasseien uit hetzelfde gebied, waarbij ze gedurende verschillende tijdsduren tegen verschillende materialen wreven.

De resultaten die de meeste gelijkenis vertoonden met de kasseistrook waren welke die verkregen werden door te werken aan dierenhuiden.

“We kwamen tot de conclusie dat de oude steen werd gebruikt voor het malen van zachte materialen, hoewel we nog niet precies weten welke”, zei Gorman-Yurslavski.

Shimelmitz zei dat de eenvoud van de tool er misschien toe heeft geleid dat het in het verleden over het hoofd werd gezien, maar de recente beoordeling kan in de toekomst meer nauwkeurigheid onder onderzoekers aanmoedigen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)