Twee wetenschappers van de Universiteit van Tel Aviv winnen 2020 Nature Research Award for Mentoring in Science

Professor Neta Erez and Professor Tal Pupko. Foto TAU

Twee wetenschappers van de Universiteit van Tel Aviv, Professor Neta Erez, hoofd van de afdeling Pathologie aan de Sackler School of Medicine en professor Tal Pupko, hoofd van de Shmunis School of Biomedicine and Cancer Research aan de Life Sciences Faculteit, hebben de Nature Research Award 2020 gewonnen. De prijs wordt uitgereikt door de Springer Nature Group, de thuisbasis van het toonaangevende tijdschrift Nature.

De prestigieuze prijs werd dit jaar in Israël uitgereikt, waarbij de universiteit van Tel Aviv alle onderscheidingen voor het begeleiden van studenten in de wacht sleepte.

De prijs wordt toegekend aan wetenschappers die uitblinken in het begeleiden van onderzoekstudenten in hun laboratoria en zo bijdragen aan de ontwikkeling van de toekomst van de wetenschap.

Beide winnaars delen de prijs van 10.000 dollar. Ze zeiden dat de prijs vooral ontroerend was omdat ze genomineerd waren door hun studenten.  

Professor Erez, die tien jaar geleden een laboratorium oprichtte voor het onderzoeken van uitzaaiingen van borstkanker en melanomen en die tot dusver 16 promovendi en 5 masterstudenten heeft begeleid, zei: “Voor mij is mentoring een centraal onderdeel van mijn identiteit als een promovendus bij mij komt, zeg ik: ‘Je begint als mijn student, en ik wil dat je eindigt als mijn collega.’ Om die reden is mijn rol als mentor niet alleen om het onderzoek te begeleiden. Mijn rol is om mijn studenten te leren denken en onderzoek te doen als wetenschappers en om hun eigen weg te vinden in de wetenschap en in het leven in het algemeen. Ik ben erg trots van hun prestaties. Een flink aantal afgestudeerden van het laboratorium hebben prijzen en beurzen ontvangen. Vier van mijn studenten hebben hun medische studie afgerond en zijn van plan om geneeskunde en onderzoek te combineren. Een daarvan is een research fellow en een labmanager in een academische setting, een ander doet postdoctoraal werk in de Verenigde Staten. Bovendien dien ik als mentor voor twee jonge onderzoekers die onlangs hun eigen laboratoria hebben opgericht. ”  

Professor Pupkooprichtte, die 17 jaar geleden een laboratorium dat zich bezig houdt met moleculaire evolutie en bio-informatica heeft tot dusver 18 promovendi begeleid. “De leden van de academische staf worden geëvalueerd op basis van een verscheidenheid aan parameters: onderzoekssubsidies, publicaties en onderwijs. Ik investeer veel aandacht en moeite in mijn studenten om ze te ondersteunen, aan te moedigen, te adviseren en te koesteren. Alle 12 promovendi die hun diploma in mijn laboratorium hebben afgerond, zijn doorgegaan met postdoctoraal werk. Vier van hen zijn stafleden in de academische wereld (waaronder drie aan de universiteit van Tel Aviv) – een bijzonder hoog aantal voor een academisch onderzoekslaboratorium. Andere afgestudeerden van mijn laboratorium bekleden hoge posities in de hi-tech en bio-tech industrieën. Zoals ik het zie, is een student die uitblinkt beter dan nog drie andere wetenschappelijke artikelen. Mijn doel is om generaties onderzoekers in Israël op te voeden. Ik zie dat als mijn missie.”

De prijscommissie, waaronder professor Karen Avraham van de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Tel Aviv, kondigde aan dat het de twee winnaars had gekozen omdat “het onder de indruk was van hun aanstekelijke enthousiasme onder de oud-studenten die had hen hadden genomineerd voor de prijs.” De commissie prees professor Pupko ook voor zijn inclusieve benadering en het aanmoedigen van een gezonde balans tussen werk en privé naast professionele excellentie en professor Erez voor haar werk om vrouwen vooruit te helpen in de wetenschap.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)