‘Weg van Twitter’ – Een nieuwe column van Rob Fransman

Ik zal hem missen hoor, @therealDonaldTrump op Twitter! Het volgen van de waanzinnige in het Witte Huis was mijn guilty pleasure. Iedere keer als ik zijn tweetjes zag vroeg ik af hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat deze frauduleuze patjepeeër het geschopt heeft tot president van het (nog wel) machtigste land ter wereld. Trump’s tweets, hoe meer bizar hoe beter, waren een bron van amusement voor me. Hoewel ik me wel realiseerde dat er een heel gevaarlijk kantje aan de oprispingen van de potus zat. Alsof voor het oog van de wereld een kleuter met lucifers aan het spelen was. 

Trump’s op Twitter uitgedragen minachting voor de democratie heeft uiteindelijk geleid tot de bestorming van het Capitool. Het geteisem dat altijd anoniem vanachter het toetsenbord stront uitscheidt, kreeg van de president een vrijbrief. “I love you,” verkondigde de president nog, toen de eencelligen hun best deden om het parlementsgebouw te vernielen. Om zijn volgelingen de volgende dag weer onder de bus te gooien: ”I am shocked and condemn the violence,’ zei hijtoen hij eindelijk toegaf dat hij de verkiezingen had verloren.

En nog vroegen zijn supporters zich niet af of die man hun loyaliteit wel waard was. Ook in Nederland waar Trump talloze supporters heeft. Ook vandaag nog. Op de dag dat de rellen in Washington uitbraken schreef een bekende schrijver in zijn Telegraaf-column: “De Democratische partij en hun mediamedestanders zijn tot alles in staat wanneer het gaat om de verovering van de macht. Wie dat ontkent, ontkent de werkelijkheid.” Ja, ja, die democraten toch. Ik bewonderde de schrijver vanwege zijn schitterende boeken en zijn gezond oordeel over Israël. Die bewondering neemt snel af. 

Dat Twitter en Facebook Trump zijn demagogische speeltje afnamen valt bij velen niet in goede aarde. ‘Een aanslag op de vrijheid van meningsuiting,’ noemen ze het. Het is opvallend dat de VVM altijd wordt genoemd zolang die strookt met de eigen mening. Hoe dan ook, ik ben er blij om, het had veel eerder moeten gebeuren. De critici hebben op een ander punt wel gelijk. De sociale media lopen over van rassenwaan, haat, antisemitisme en geweldsverheerlijking. Daar wordt niets tegen gedaan. Met Trump hadden ook in één keer al het schorem verwijderd behoren te worden, zowel van links als van rechts. Helaas is onzindelijk gedachtengoed een ongekend verdienmodel. Donald Trump had maar liefst 89 miljoen volgers. Dat zijn 89 miljoen reclamemogelijkheden.

Ineens is er veel kritiek over de macht van de Big Tech die zomaar iemand de mond kunnen snoeren. En ja hoor, daar komen de wappies. “Big Tech nazi’s” twittert iemand. Ik weet toevallig dat de schrijver van deze tweet Joods is. “Allemaal Joden,” antwoordt een andere intellectuele lichtgewicht. De bekende schrijver laat zich ook horen: “De techreuzen zuiveren de markten. In feite bepalen zij wat een correcte mening is. De censuur is begonnen” (ingekort) Tsja, zou het niet zijn dat doodgewoon fatsoen bepaalt wat een correcte mening is? In een andere tweet voorziet de schrijver dat er straks alleen op het Dark Web nog ruimte is voor vrije meningsuiting. Welkom tussen de heroïne- en vrouwenhandelaren dan maar. Hoe kom je trouwens op dat Dark Web? Ik heb geen idee, misschien gelukkig maar.

Ja, de sociale media hebben heel veel macht maar die macht is ze verleend door ons allemaal die er voortdurend met gretigheid gebruik van maken. Sommigen pleitten voor alternatieven zoals Parler. Helpt natuurlijk niets, als veel mensen overstappen is die club binnen no time net zo machtig. Wat wel helpt is wanneer de sociale media geen anonieme gebruikers zouden toestaan. Ik pleit daar al heel lang voor. Gaat natuurlijk nooit gebeuren. Maar je kunt het allicht proberen. Mijn naam is @robfransman.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!