Eerste Internationale Festival van Spaans-Portugese Joden op Zoom

Poster van het eerste Internationale Spaans-Portugees Joodse Festival

Aanstaande zondagavond 14 februari om 20u Nederlandse tijd vindt het eerste internationale festival plaats voor en door Spaans-Portugese gemeenschappen uit de hele wereld. Ze bieden een feestelijk programma met muziek, dans, cultuur, traditie en lach. Voor het eerst ooit komen deze gemeenschappen van over de hele wereld bij elkaar middels een festival, om hun identiteit te vieren, verder te ontdekken en zich met elkaar te verbinden. Maar ook om zich aan de buitenwereld te presenteren. Het programma is voor iedereen gratis toegankelijk. Het festival heeft het Joodse feest Poeriem als thema, Poeriem valt in de daaropvolgende week. Gratis aanmelden kan hier.

De organisatie ligt in handen van ShinDC, in samenwerking met de Spaans-Portugese gemeente van London en met het Amsterdamse Bendigamos. ShinDC organiseerde vorige maand nog een bijeenkomst voor International Holocaust Memorial Day waar onder andere de CEO van Pfizer vertelde over hoe zijn ouders als een van de weinige Grieken de oorlog overleefden.

Programma

Hoewel gezamenlijke bijeenkomsten van deze gemeenschappen vaak formeel van aard zijn, is ditmaal voor het eerst gekozen voor ‘fun and compelling’. Er is een uniek programma samengesteld waarmee de kijkers een mix krijgen van entertainment en traditie.

Chloe Pourmarady, een geweldige Ladino-zangeres uit de VS, brengt enkele van haar prachtige nummers ten gehore. Leilah Broukhim uit Spanje geeft een flamenco-optreden en legt uit hoe de flamenco-dans is gevormd door Spaans-Portugese Joden. Barry Mehler uit Amsterdam introduceert ons bij het Oratorio dat Lidarti schreef over de Torah-geschiedenis van Esther. Hij laat delen horen van dit muziekstuk, eeuwen geleden geschreven voor een Poeriemviering in de Portugese synagoge in Amsterdam. Er is ook een optreden van een 8-jarig talent, een quiz en een humoristische sketch van een Rabbijn. Een unieke kans om kennis te maken met de rijke historie van deze gemeenschappen.

Spaans-Portugese gemeenschappen

De Spaans-Portugese gemeenschappen vallen onder de ‘Sefardische Joden’. De Spaans-Portugezen zijn een relatief kleine groep die zowel tijdens de Spaanse Inquisitie en daarna opnieuw tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel hun hele gemeenschap uitgemoord zagen worden. Desalniettemin proberen deze ongeveer 40 gemeenschappen hun zeer rijke historie en tradities in stand te houden en extra leven in te blazen. Historisch hadden ze een groot aandeel in de Europees-Joodse geschiedenis en ze leverden grote Rabbijnen, kunstenaars, handelaars en bouwden zeer indrukwekkende synagoges. Het is zeker een groep die meer aandacht verdient in zowel de Joodse als niet-Joodse wereld.

Advertentie (4)