‘Het ere-lid’ – Een nieuwe column van Simon Soesan

Simon Soesan

Ja, u zat erop te wachten, ik weet het. Maar het grote nieuws van deze week is te mals, te lekker en te verleidelijk om van weg te lopen.

Mijn vader was ooit voorzitter van de Kamer van Koophandel. Toen hij na een paar jaar dienst werd afgelost, werd hij erelid van die club. Ook u, lieve lezer, kent genoeg verhalen over mensen die erelid werden van een club. Normaal toch?

Echter, wanneer je erelid wordt en dat accepteert, dan accepteer je dus de dingen waar die club voor staat. Ik bedoel maar: brandweer, zwemclub etc., etc. etc.

Zo ook deze week uw eigen Dries van Agt. Ooit de meest antisemitische premier van Nederland die ik me kan herinneren, die beroemd werd door zijn gesjoemel met de Drie van Breda. Sindsdien een emotionele groupie van een ieder die joden en Israël haat. Prima, zeg ik dan. Dat zijn des man’s overtuigingen, laat gaan. Maar Dries zelf laat het niet gaan. Dus deze week kwam er iemand bij hem langs met een doosje.

Dat die persoon iets meebracht dat gestuurd was door een internationaal erkende terroristen club (PLO) maakte Driesje niets uit. Luier aan, pakkie aan en hup!, weer zeventien seconden roem in de media! Dacht hij. Want hij kreeg een medaille. Een heuse plak! Van die club geiteneukers die graag joden om zeep brengen. En Dries was blij! O, wat een eer! Dat ze juist hem gevonden hadden. En die accolades, zoveel prijs kreeg hij, want echt Driesje heeft het verdient, zijn medaille van de keel snijders die zo graag botsautootje spelen in de straten van Israël.

En nu is Dries dan erelid. Van een terroristen club.

Wat simpelweg inhoudt dat Dries van Agt, voormalig premier van Nederland, nu ere-terrorist is. Het bloed dat aan de handen van de PLO-moordenaars plakt, plakt nu ook aan de handen – en naam – van Dries van Agt. Het is een unicum, want nog nooit is een premier van Nederland ere-terrorist geweest. Kijk hem eens trots in de lens kijken, Dries Von Agt, heerlijk toch? In gedachten zie ik Dries, voordat hij in bed wordt gestopt, met tranen in de ogen in een spiegel kijken, terwijl hij de medaille op zijn pyjama trots bekijkt.

Vanaf nu geen geruchten meer. Hij kan ridder in de naad van Oranje zijn, maar het allerbelangrijkste is dat Dries nu wereldwijd ere-terrorist genoemd kan worden. En dat gaan we ook vanaf nu doen, wanneer we iets over Dries willen schrijven, want wij respecteren medailles. Dus, beste lezers, vanaf nu zeggen we niet meer “voormalig premier van Agt”, maar “voormalig premier en ere-terrorist van Agt.” Voor de rest van zijn treife leven.

En persoonlijk wens ik Dries dat hij deze titel nu nog vele jaren mag horen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)
Vorig artikelNu kun je melk van gist drinken, niet van de koe
Volgend artikelMaurice de Hond: “Vaccin data uit Israël voldoet aan verwachtingen”
Simon Soesan (1956, Beverwijk) woont sinds 1973 in Israël, waar hij zijn eigen sales-en-marketing bureau had. Tegenwoordig is hij vertegenwoordiger van Keren Hayesod – United Israel Appeal in Duitsland. Soesan is bekend van columns in diverse Nederlandse bladen, zoals NRC-Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad. Zijn korte verhalen werden gebundeld in 'Pita met hagelslag' (2005) en ‘Patatje vrede’ (2007), 'Apoetaah' (2016) is zijn derde boek en in juni 2018 is 'Ik ben jij' verschenen. Zijn familie en vriendschappen met Joden, Moslims en Christenen, inspireren hem bij het schrijven.