‘Stijfkoppen’ – Een nieuwe column van Simon Soesan

Simon Soesan

Ze wist het allemaal zo goed, Osnat, 32 jaar oud, 4 kinderen een liefhebbende man en een bovenmodaal inkomen was niet genoeg: ze wist zeker dat de hele Corona troep een sprookje was. Uitgevonden om ons te overheersen, had ze zelf gehoord van haar vriendinnen.

Zoals vele anderen hier op de sociale media was ze overtuigd dat er geen pandemie was en weigerde zich in te enten. Haar vrienden hadden het bewijs: Corona was een sprookje, maar konden dat bewijs helaas niet krijgen, dus geloofde ze haar vrienden op hun woord.

Gister werd ze begraven en haar vier huilende kinderen op haar stoffelijk overschot was zelfs de tv-presentatrice te veel. In feite heb ik nog niemand gesproken die tranen in zijn ogen had van die beelden. Een onnodige dood. Een resultaat van stijfkoppen die niet verder keken dan hun neus lang is.

Heus, we moeten onze regeringen vragen stellen en niet alles lukraak overnemen. Twijfel aan uw politici, maar twijfel niet aan dit virus. Geloof uw politici niet, voel ze aan de tand, maar speel niet met dit virus. Het kan zijn dat het virus wordt uitgebuit, het kan zijn dat er een heel complot omheen zit – toon het maar aan – maar onderschat dit virus niet.

Het virus zelf heeft al feiten en ook de vaccinatie, nu al 4 maanden oud, heeft al statistieken. Dat die feiten en statistieken vals gebruikt kunnen worden is duidelijk, maar maak onderscheid tussen het virus zelf en de bedoelingen van uw politici. Vier wezen in Israel vragen zich of het nou allemaal nou zo had moeten gaan: het weigeren van de vaccinatie was misschien een stap te ver in Osnat’s pogingen om vragen te stellen.

Ver van deze situatie ben ik nu tweemaal ingeënt. Zo. Klaar. De tweede prik gaf me twee dagen ongemak toen al mijn gewrichten pijn deden, alsof ik koorts had, maar ik had niets, alleen een belabberd gevoel dat na twee dagen weg was. Ook ik heb mijn twijfels: waar dat virus vandaan komt, waarom het ene vaccinatie beter is dan de andere etc., maar dat weerhield me er niet van om me te laten vaccineren. Omdat ik mijn kroost en vrienden weer wil zien en niet ziek wil maken, omdat ik niet ziek wil worden. Om weer te kunnen zwemmen. Wandelen. Leven.

Ook ik ben een stijfkop en blijf vrienden en kennissen aanraden om een prik te nemen. Later zoeken we echt wel uit wat die politici nou allemaal bekokstoofd hebben. Maar eerst dat virus weg. En heeft u twijfels lees dan serieuze bronnen, want uw leven hangt ervan af. Niet alleen het uwe – het leven van ieder met wie u in contact bent hangt ervan af.

Nu dat ik gevaccineerd ben maak ik tijd om uit te pluizen wat hier nu eigenlijk aan de hand is. Maar dat doe ik na de vaccinatie, niet in plaats van. 

Denk aan Osnat, 32 jaar oud, moeder van 4 kinderen die geen moeder meer hebben want haar vrienden overtuigden haar dat het allemaal een sprookje was. Dat sprookje bestond dus niet, maar liet wel een nachtmerrie achter voor haar nabestaanden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)
Vorig artikelPalestijnse leiders veroordelen Arabisch Knesset lid omdat hij terroristen “terroristen” noemt
Volgend artikelNieuwe podcast van Joop Soesan uit Israël
Simon Soesan (1956, Beverwijk) woont sinds 1973 in Israël, waar hij zijn eigen sales-en-marketing bureau had. Tegenwoordig is hij vertegenwoordiger van Keren Hayesod – United Israel Appeal in Duitsland. Soesan is bekend van columns in diverse Nederlandse bladen, zoals NRC-Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad. Zijn korte verhalen werden gebundeld in 'Pita met hagelslag' (2005) en ‘Patatje vrede’ (2007), 'Apoetaah' (2016) is zijn derde boek en in juni 2018 is 'Ik ben jij' verschenen. Zijn familie en vriendschappen met Joden, Moslims en Christenen, inspireren hem bij het schrijven.