‘E.T. belt naar huis’ – Israëlische wetenschappers vinden radiogolven uit het zwarte gat

Ter illustratie. Foto NASA video

Onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HUJI) hebben het allereerste bewijs gevonden van radiogolven die worden uitgezonden lang nadat een ster is vernietigd door een zwart gat.

Radiogolven uitgezonden door sterren die door zwarte gaten zijn vernietigd, zijn op zichzelf niets nieuws. Maar de uitzending van radiogolven lang nadat de ster is vernietigd, is ongehoord.

Het team van onderzoekers, geleid door dr. Assaf Horesh van HUJI’s Racah Institute of Physics, NASA Swift-ruimtetelescoopdirecteur professor Brad Cenko en Dr. Iair Arcavi van de Universiteit van Tel Aviv ontdekte radiogolven die maanden of zelfs jaren later werden uitgezonden.

“Volgens bestaande theorieën over hoe deze gebeurtenissen plaatsvinden, is er geen verwachting dat er later radio-uitzending wordt ontdekt in de onmiddellijke nasleep van de verstoring”, legt Horesh in een persverklaring uit.

“We besloten echter om zes maanden nadat de ster was vernietigd nog een laatste radio-observatie uit te voeren, en verrassend genoeg ontdekten we heldere radiostraling. Toen we deze vertraagde radioflitsen eenmaal ontdekten, gingen we door met het verzamelen van gegevens gedurende een jaar, waarin de radiostraling vervaagde. Bovendien vonden we een tweede vertraagde uitbarsting, vier jaar na de eerste ontdekking van de stellaire verstoring”.

Het is onduidelijk wat deze vertraagde radiogolven veroorzaakt. Als resultaat van deze ontdekking zouden geheel nieuwe modellen moeten worden ontwikkeld om dit fenomeen beter te begrijpen. De wetenschappers zijn zich er echter volledig van bewust dat dit misschien niet zeldzaam is geweest. Misschien is het nooit eerder ontdekt.

Een mogelijke theorie die het team naar voren bracht, was dat een grote hoeveelheid puin uiteindelijk in het gat werd getrokken lang nadat de ster was vernietigd. Het mechanisme blijft echter onduidelijk.

De bevindingen van deze studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Astronomy.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)