Hoe een Dode Zee rol drie keer werd gevonden

Abseilen naar de schedelgrot. Foto Yoli Schwartz / IA

Na de bekendmaking van de Israël Antiquities Authority over de ontdekking van nieuwe fragmenten van de Dode Zee rollen, brachten de dagen erna wat meer duidelijkheid hoe deze fragmenten werden gevonden.

De vondst van de nieuw ontdekte Dode-Zeerol maakt eigenlijk deel uit van een rol die in wezen drie keer is gevonden. Dit legden de Israëlische archeologen achter de gedenkwaardige vondst aan dagblad Haaretz uit.

Vondsten zeven bij de ingang van de Murbaat-grot. Foto IAA

Het eerste deel werd in de jaren vijftig gevonden door Bedoeïenische plunderaars. Ze verkochten de vondst aan onderzoekers in Jeruzalem. Naar aanleiding daarvan hebben Israëlische archeologen de grot in de jaren zestig onderzocht en andere fragmenten van de rol gevonden. En nu, voor de derde keer, zijn fragmenten van deze rol uit de grot tevoorschijn gekomen.

Het idee om alle honderden grotten in de woestijn van Judea te onderzoeken, ontstond in 2016. Nadat de autoriteiten een groep plunderaars hadden opgepakt die illegaal fragmenten van rollen en andere vondsten uit de Romeinse tijd hadden opgegraven in de zogenaamde Schedelgrot.

Opgraving bij Murbaat. Foto Yoli Schwartz

“Al tientallen jaren rennen we achter grote groepen plunderaars aan die in de Judea woestijngrotten leegroven. Daarna proberen ze hun vondsten op de illegale antiekmarkt te verkopen. Dus proberen we het probleem bij de bron op te lossen”, vertelt Eitan Klein van IAA.

Het onderzoek heeft tot nu toe vondsten aan het licht gebracht variërend van munten uit de tijd van de mislukte Bar Kochba-opstand evenals sandalen uit de Romeinse tijd. Maar de belangrijkste vondsten zijn misschien wel de fragmenten van de kleine profeten die werden gevonden in de Cave of Horror.

<em>Een deel van de boekrol van het Boek van de Twaalf Kleine Profeten, geschreven in het Grieks</em><strong>. </strong><em>Foto Shai Halevi / Israel Antiquities Authority</em>

Het blijkt nu ook dat de nieuwe fragmenten al werden ontdekt in 2019. Deze werd stil gehouden totdat onderzoekers er zeker van waren dat er geen vondsten meer in de grot waren.

“Net zoals wij hen volgen, zullen plunderaars ons volgen en graven in de sites die we onderzoeken”, zei Hamar tegen Haaretz. “Dus we zijn bezig met een kat-en-muisspel met hen.”

De eerste van de Dode-Zeerollen werd in 1947 door een bedoeïenenherder gevonden in een grot buiten de oude nederzetting Qumran. Sindsdien zijn er tienduizenden fragmenten gevonden die bij ongeveer 900 manuscripten horen, die dateren tussen de derde eeuw v.Chr. En de eerste eeuw n.Chr.

Het hele verhaal van de nieuwe vondsten kunt u hier lezen, inclusief veel foto’s en een video.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)