Nieuwe biologische antibiotica kunnen tuberculose verslaan

Dr. Natalia Freund, rechts, en haar onderzoeksteam aan de medische faculteit van de universiteit van Tel Aviv. Foto met dank aan de Universiteit van Tel Aviv via ISRAEL21C

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv hebben in laboratoriummuizen aangetoond dat antibiotica kunnen worden vervangen door monoklonale antilichamen om de groei van tuberculosekiemen te belemmeren.

Naar schatting is ongeveer een kwart van de wereldbevolking besmet met tuberculose. In Israël zijn er ongeveer 200 gevallen per jaar. Antibiotica is de gebruikelijke behandelingskuur, maar antibioticaresistente tuberculosestammen zijn nu in sommige landen zelfs 40%, schrijft ISRAEL21C.

Monoklonale antilichamen (afkomstig van afzonderlijke cellen) zijn in het nieuws geweest als een van de meest veelbelovende “behandelingen” voor Covid-19. Antilichamen van patiënten die van een bepaalde ziekte zijn hersteld, kunnen vervolgens bij een zieke worden geïnjecteerd om het immuunsysteem te stimuleren.

Voor het nieuwe onderzoek werden antilichamen geïsoleerd uit een herstelde tuberculosepatiënt.

Nadat de antilichamen waren geïntroduceerd bij muizen die waren geïnfecteerd met tuberculose, herstelden de muizen. Dit is de eerste keer dat onderzoekers erin zijn geslaagd een ‘biologisch antibioticum’ te ontwikkelen uit menselijke antilichamen.

De studie werd geleid door Dr. Natalia Freund en promovendus Avia Watson van de Sackler Medical Faculteit van de Universiteit van Tel Aviv en uitgevoerd in samenwerking met laboratoria in de Verenigde Staten en China. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Dr. Natalia Freund in haar lab. Foto met dank aan de Universiteit van Tel Aviv via ISRAEL21C

Freund noemde de nieuwe studie “een eerste proof-of-concept van het gebruik van monoklonale antilichamen als een effectieve therapie bij het bestrijden van bacteriële pathogenen”.

“Het model dat in deze studie succesvol is gebleken, zal ons in staat stellen om ons toekomstige werk uit te breiden met andere ziekten zoals longontsteking en stafylokokkeninfecties”, zegt Freund.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)