Palestijnen die legaal in Israël werken zullen worden gevaccineerd

Qalandiya doorgang. DScreenshot YouTube

De ongeveer 120.000 legaal in Israël werkende Palestijnen zullen door Israël binnen enkele dagen worden gevaccineerd, zo deelde een woordvoerder van premier Netanyahu mee.

Israël zal vaccinatieplaatsen opzetten op “doorgangen tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever en in industriële zones in de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever”, schrijft JTA op basis van een bericht in de Wall Street Journal.

Ook zullen twaalf speciale vaccinatiecomplexen worden opgezet voor de campagne, zei Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) – acht voor degenen die werkzaam zijn in Israël en vier voor degenen die werkzaam zijn op de Westelijke Jordaanoever – met Israëlische gezondheidswerkers die de injecties toedienen. Mogelijk worden later meer centra geopend.

Volgens mededeling van GOCAT zullen de vaccinaties zondag 7 maart van start gaan, terwijl een pilot komende donderdag zal plaatsvinden.

Volgens cijfers van het ministerie van Defensie hebben ongeveer 87.000 Palestijnen een werkvergunning in Israël, en nog eens 35.000 werken in Israëlische nederzettingen.

Terwijl Israël het snelste vaccinatieprogramma ter wereld uitvoert, heeft het land kritiek ontvangen omdat het niet aangeboden heeft Palestijnen in Gaza en Judea en Samaria te vaccineren. Ook krijgt Israël kritiek dat het de Palestijnse Autoriteit (PA) niet van haar overtollige voorraad vaccins voorziet. Israël zegt dat de PA volgens de Oslo-akkoorden verantwoordelijk is voor burgers.

De Palestijnse Autoriteit maakte vorig jaar December bekend geen vaccins van Israël nodig te hebben.

Netanyahu had vorige week een plan aangekondigd om te beginnen met het geven van een “symbolische” hoeveelheid vaccins aan de PA en een paar andere bevriende landen, maar dat stuitte op juridische hindernissen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)