Covid-19: aanzienlijke afname sterfgevallen en ernstig zieken

Sinds medio januari zijn er in Israël dagelijks ongeveer 71% minder sterfgevallen en 45% minder ernstig zieke patiënten. Dit blijkt uit gegevens van professor Eran Segal, gespecialiseerd in computationele biologie aan het Weizmann Institute of Science.

Volgens een rapport van het ministerie van Volksgezondheid zijn er zondag j.l. 14 mensen overleden aan COVID-19. In de afgelopen week was het hoogste dagelijkse aantal mensen dat in een periode van 24 uur aan het virus overleed 21. Een significante afname vergeleken met voorgaande weken. Op 24 januari bijvoorbeeld toen 79 patiënten op één dag stierven. Het dodental sinds het begin van de pandemie bedraagt ​​5.899.

Het aantal patiënten met ernstige aandoeningen is ook aanzienlijk afgenomen en staat momenteel op 707. Dit zijn enkele honderden minder dan op het hoogtepunt van de derde golf; 1200 patiënten.

Segal tweette dat de algemene gevallen een afname van 55% laten zien. Zondag werden ongeveer 2.331 mensen geïdentificeerd als zijnde besmet. Hoewel dit aanzienlijk lager is dan dat van vorige werkdagen, toen het rond de 3700 stond, is het belangrijk om te weten dat op zondag een lager aantal tests zijn afgenomen. Op maandag werden er ongeveer 65.000 tests uitgevoerd in vergelijking met meer dan 90.000 van maandag tot donderdag in de voorgaande week. Ongeveer 3,7% van hen leverde een positief resultaat op.

Uit deze gegevens blijkt eens te meer dat het vaccineren helpt om het aantal ernstig zieken en doden aanmerkelijk te verminderen.

Het R-percentage – of reproductiesnelheid – bedroeg op maandagochtend 0,99, wat betekent dat elke geïnfecteerde persoon het virus gemiddeld aan minder dan één andere persoon zou doorgeven.

Dit vind zijn oorzaak in het feit dat kinderen en jongeren tot 16 jaar niet zijn gevaccineerd en het vaccinatie percentage onder de ultraorthodoxe en Arabische bevolking beduidend lager ligt dan onder de rest van de Israëlische bevolking.

Maandagochtend hadden 4,96 miljoen het eerste vaccinatie ontvangen en 3,78 miljoen beide, waaronder 85% van de bevolking boven de 50 jaar. Op het gebied van vaccinatie wordt verwacht dat Israël binnenkort het aantal van 5 miljoen burgers zal bereiken die met ten minste één dosis zijn ingeënt. 

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!