Israël heeft mogelijk groepsimmuniteit bereikt

Terras in Jaffa, Screenshot YouTube

Israël heeft mogelijk groepsimmuniteit bereikt tegen het coronavirus, zeggen experts van het grootste ziekenhuis, Sheba Medical Center tegen Israël21C.

Groepsimmuniteit treedt op wanneer een groot percentage van een bevolking immuun is geraakt en geeft indirecte bescherming aan degenen die niet immuun zijn.

Het immuniteitsniveau benodigd voor groeps-immuniteit wordt berekend op basis van de transmissiesnelheid van het virus. Voor het coronavirus wordt dit geschat op 65-70 procent, zegt Dr. Eyal Leshem, directeur van Sheba’s Institute for Travel & Tropical Medicine.

Ongeveer 56% van de 9,2 miljoen inwoners van Israël is gevaccineerd en nog eens 15% (ongeveer 700.000 mensen) is hersteld van het COVID-19, waardoor Israël comfortabel in de verwachte kudde immuniteit terechtkomt.

“We zien nu een afname van het aantal gevallen ondanks de terugkeer naar massabijeenkomsten en scholen na de derde afsluiting. Dit komt omdat de meeste mensen die een besmet persoon ontmoeten inmiddels immuun zijn”, vertelt Leshem aan ISRAEL21c.

“Vergeleken met de laatste twee lockdowns, waar we daarna een toename van het aantal nieuwe besmettingsgevallen gevallen zagen, zien we nu een daling na lockdown en zelfs na Pesach waar families met elkaar de Seideravond vierden.”

Kunnen opkomende varianten van het virus de veronderstelde immuniteit van de groep beïnvloeden?

“We weten het nog niet”, zegt Leshem. “Voor zover we weten, is het Pfizer-vaccin behoorlijk effectief tegen verschillende varianten van het coronavirus, hoewel het misschien iets minder effectief is tegen de Zuid-Afrikaanse variant, althans in het laboratorium.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)