2e judoka trekt zich terug uit Olympische Spelen om gevecht met Israëliër te voorkomen

Tohar Butbul 

Een tweede judoka heeft zich teruggetrokken uit de Olympische judo competitie om te voorkomen dat hij tegenover de Israëlische Tohar Butbul komt te staan, dagen nadat zijn geplande tegenstander in een vorige ronde was geschorst omdat hij hetzelfde deed.

Olympische functionarissen zeggen dat Soedanese Mohamed Abdalrasool niet kwam opdagen om Butbul in hun ronde te ontmoeten, ondanks het feit dat hij eerder had gewogen voor de wedstrijd.

De Internationale Judofederatie maakte niet meteen een reden bekend waarom Abdalrasool niet meedeed. Het bestuursorgaan reageerde niet op verzoeken om commentaar. Ook de Sudanese Olympische functionarissen onthielden zich van commentaar.

Butbul versloeg later Victor Stepru van de Republiek Moldavië in een eliminatiewedstrijd, maar verloor toen van Changrim An uit Zuid-Korea in de kwartfinale en opnieuw van de Canadese Arthur Margelidon in de herkansing, waardoor hij geen hoop meer heeft om een medaille te winnen.

Vorige week stond Abdalrasool gepland om het op te nemen tegen Fethi Nourine uit Algerije. De winnaar van de clash moest het opnemen tegen Butbul, maar Nourine trok zich voor hun gevecht terug uit de wedstrijd om te voorkomen dat hij de Israëliër op de mat zou ontmoeten.

Nourine en zijn coach Amar Benikhlef hebben zaterdag hun olympische accreditatie ingetrokken en zijn naar huis gestuurd.

Het uitvoerend comité van de Internationale Judo Federatie (IJF) heeft aangekondigd dat ze Nourine en Benikhlef tijdelijk hebben geschorst. Als reactie hierop heeft het Algerijnse Olympisch Comité hun accreditatie ingetrokken en worden verdere sancties verwacht.

De IJF zei dat het standpunt van Nourine “in totale tegenspraak was met de filosofie van de Internationale Judofederatie”.

“De IJF heeft een strikt non-discriminatiebeleid, waarbij solidariteit wordt bevorderd als een belangrijk principe, versterkt door de waarden van judo”, voegde het eraan toe.

“Judosport is gebaseerd op een sterke morele code, met inbegrip van respect en vriendschap, om solidariteit te bevorderen en we tolereren geen enkele discriminatie, omdat dit indruist tegen de kernwaarden en principes van onze sport.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!