Google-topman ontslagen na blogpost waarin hij afstand neemt van antisemitisme en antizionisme

<em>Amr Awadallah vertelt hoe hij afstand heeft genomen van antizionisme en antisemitisme</em>

Google heeft afscheid genomen van zijn vice-president ontwikkelaarsrelaties voor Google Cloud, nadat werknemers hadden geklaagd over een recent manifest van Awadallah waarin hij bekende antisemiet te zijn geweest.

“Ik wilde delen dat het vandaag Amr Awadallah’s laatste dag bij Google is”, schreef Eyal Manor, de van oorsprong Israëlische vice-president engineering and product van Google Cloud, in de e-mail aan het personeel van Google.

Awadallah, die vice-president van Developer Relations was en in 2019 bij het bedrijf kwam, plaatse in juni een manifest op social media getiteld “We Are One” over zijn eerdere antisemitisme.

“Ik haatte het Joodse volk, het hele Joodse volk”! en de nadruk ligt hier op de verleden tijd’, begon zijn manifest. “Ja, ik was antisemitisch, ook al ben ik een Semiet, aangezien deze term in grote lijnen verwijst naar de volkeren die Semitische talen spreken, zoals onder andere Arabisch en Hebreeuws.”

“Tot voor kort was ik nog een anti-zionist. Ik geloofde dat het zionisme superslecht was”, schreef Awadallah. “Zionisme is, voor zover ik het begrijp, de noodzaak om een veilig huis te hebben waar Joodse mensen niet langer vervolgd zullen worden zoals in het verleden. Het is zo’n respectabel doel – hoe kan iemand, inclusief ikzelf, daartegen zijn?’, aldus de Egyptisch-Amerikaan op zijn LinkedIn-blog.

Verschillende medewerkers beschreven woensdag in de Amerikaanse media een omstreden personeelsvergadering waar het manifest besproken werd.

Awadallah, een Egyptische Amerikaan die bekend is in de cloudindustrie, plaatste zijn manifest ook op YouTube en Twitter en somde alle Joden op die hij kende en zei dat ze goede mensen waren.

Hij beschreef hoe hij aanvankelijk “voorzichtig” was ten opzichte van VMware-medeoprichter Mendel Rosenblum op basis van zijn achternaam, maar van mening veranderde kwam toen hij hem en zijn echtgenote, VNware-medeoprichter en voormalig Google Cloud-CEO Diane Greene, beter leerde kennen. Rosenblum en Greene investeerden beiden in Cloudera, het bedrijf van Awadallah.

Werknemers die anoniem wilden blijven uit angst voor vergelding, zeiden dat de frustratie over de leiderschapsstijl van Awadallah al maanden aan het groeien was, in de aanloop naar de bijeenkomst van deze week, waar werknemers hem confronteerden met hun ongemak over zijn manifest. De vergadering, zeiden werknemers, vereiste bemiddeling van een personeelsfunctionaris die meerdere keren moest ingrijpen.

“Aan de ene kant ben ik dankbaar dat je mijn kinderen niet langer haat”, zei Daniel Golding, een Google-directeur van Network Infrastructure and Tech Site in een reactie op LinkedIn. “Aan de andere kant heeft dit mijn werk als een van je collega’s veel moeilijker gemaakt.”

“Ik bewonder veel Joodse mensen zoals ik eerder deelde, maar ik zal je dit ook met onwankelbare overtuiging vertellen: het Joodse volk is niet specialer dan de christelijke, zwarte, Spaanse, blanke, moslim, Aziatische, Arabische volkeren of enig ander volk. groep mensen trouwens”, luidde zijn manifest.

Toen werknemers woensdag hun ongemak uitten tijdens de vergadering verdedigde de directeur zijn manifest en drong erop aan dat de werknemers het verkeerd begrepen, zeiden ze.

Amar Awadallah reageerde op zijn ontslag op Twitter en zei dat hij “volledig in shock” is.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)