Meer dan 1000 nieuwe besmettingen in Israël

Een overzicht van de meest recente besmettingen en zieken in Israël. Screenshot datadashboard.health.gov.il

Het Pfizer-vaccin is minder effectief tegen de Delta-variant dan gezondheidsfunctionarissen hadden gehoopt, zei premier Naftali Bennett op vrijdag nadat bleek dat meer dan 1000 Israëliërs positief zijn getest op coronavirus.

“We weten niet precies in welke mate het vaccin helpt, maar het is aanzienlijk minder”, zei Bennett.

De premier hield een bijeenkomst van gezondheidsfunctionarissen en ministers om te bespreken hoe ze het virus onder controle kunnen krijgen, in het licht van de toenemende aantallen besmettingen in Israël.

Bennett wees erop dat in Groot-Brittannië de afgelopen dagen het aantal kinderen dat dagelijks in het ziekenhuis wordt opgenomen is toegenomen. Met meer dan 5,7 miljoen Israëliërs die ten minste één injectie van het Pfizer-vaccin hebben gehad, blijft het land aandringen op burgers – vooral tieners – om zich te laten vaccineren.

Het hoogste aantal coronagevallen in bijna vier maanden, 1118 mensen, werd volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid vrijdag vastgesteld. Van degenen die werden gescreend, testte 1,58% positief. De reproductiesnelheid (R), staat op 1,37 – wat betekent dat coronavirus in Israël zich weer verspreidt.

Terwijl de het aantal dagelijkse besmettingen toeneemt, is ook de ernstige morbiditeit in beperktere mate gestegen met ongeveer patiënten 58 die in ernstige toestand in het ziekenhuis zijn opgenomen– een toename van zes mensen over het weekend. In april, met ongeveer 6500 actieve gevallen zoals nu, waren er 370 patiënten in ernstige toestand opgenomen,.

De waarschijnlijke verklaring is dat onder de huidige virusdragers ongeveer 2000 schoolkinderen zitten, waarvan de helft volledig is gevaccineerd. Het is zeer onwaarschijnlijk dat kinderen ernstige vormen van de ziekte ontwikkelen, hoewel het af en toe voorkomt.

Op dit moment is ongeveer 60% van de patiënten met ernstige aandoeningen gevaccineerd. Ongeveer 90% van de nieuw geïnfecteerde mensen die ouder zijn dan 50 zijn volledig gevaccineerd.

Volgens prof. Eran Segal, een computerbioloog aan het Weizmann Institute of Science, is het “percentage gevallen dat ernstig ziek wordt, nu 1,6%, vergeleken met 4% in een vergelijkbaar stadium in de derde golf toen er geen vaccins waren”,

Ook merkt hij op dat als het aantal nieuwe besmettingen blijft toenemen, “er nog veel meer besmettingen nodig zullen zijn dan in de derde golf om een ​​vergelijkbaar hoog aantal ernstig zieke patiënten in de ziekenhuizen te bereiken. Dit zal aanzienlijk bijdragen aan de immuniteit op populatieniveau.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!