Israëlische startup komt met oplossing voor tekort aan personeel en beademingsapparatuur

Hetrevolutionaire beademingssysteem voor meerdere patiënten. Foto met dank aan Yehonatan Medical

Intensive-care afdelingen voor coronapatiënten kampen met een tekort aan ventilatoren en opgeleid personeel. Een baanbrekende innovatie van de Israëlische startup Yehonatan Medical pakt beide problemen aan.

Ontwikkeld in samenwerking met Dr. Ori Efrati, directeur van de Pediatric Pulmonary Unit in het Israëlische Sheba Medical Center – het grootste ziekenhuis in het Midden-Oosten – kan het nieuwe beademingssysteem door drie tot maximaal vijf patiënten tegelijk worden gebruikt. Dat betekent dat meer patiënten worden behandeld door minder IC-personeel, aldus ISRAEL 21C.

“Conventionele beademingstoestellen zijn niet alleen erg duur, maar zijn ook beperkt omdat ze maar bij één patiënt tegelijk kunnen worden gebruikt”, legt Efrati uit.

“Hun capaciteitsfactor en programmeerfuncties zijn ontworpen voor gebruik bij één patiënt en er is ook gevaar voor kruisbesmetting.”

Het Yehonatan Medical beademingssysteem gebruikt als basis de relatief eenvoudige en goedkope BiPAP niet-invasieve beademingsmachine, die een ingebouwd desinfectiemechanisme heeft.

Dankzij de externe interface kan het medisch team patiënten op veilige afstand volgen.

“Deze geweldige doorbraak is niets minder dan een game-changer als het gaat om de zorg voor grote aantallen coronapatiënten”, voegt Efrati toe.

Ingenieur en wetenschapper Michael Cohen, oprichter van Yehonatan Medical, zei dat zijn ontwerp van de geavanceerde ventilatietechnologie werd ondersteund door inzichten van cardiologen, waaronder Dr. David Adams van het Mount Sinai Hospital in New York; Dr. David Tirone van het Toronto General Hospital; en Dr. Gideon Cohen van Sunnybrook Health Sciences Centre in Toronto.

De ontwikkeling vond plaats in Israël en was de eerste keer dat in Israël een invasieve beademingsmachine werd gebouwd.

Het systeem wordt momenteel getest in het MSR Medical Simulation Center in Sheba , waar het wordt getest op kunstmatige longen en zal naar verwachting in de komende maanden op grote schaal op de markt worden gebracht. Het kan ook worden gebruikt in geïmproviseerde klinieken, zoals veldhospitalen, en in afbouwafdelingen binnen ziekenhuizen.

Yehonatan Medical is de medische tak van het Israëlische defensie-industriebedrijf Mofet Etzion.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!