Kwetsende symbolen in Velsen

Een aantal openbare gebouwen en doorgaande routes in de gemeente Velsen worden al jaren ontsierd door hakenkruizen en white power-symbolen. De burgemeester laat weten geen tijd en mankracht te willen vrijmaken voor het verwijderen van de kwetsende racisitische en antisemitische symbolen.

Burgemeester Cammaert zegt de graffiti verwerpelijk te vinden, maar alleen actie te ondernemen als het een synagoge of joodse begraafplaats betreft. "We gaanm wel kijken als er een melding komt, maar als het particulier bezit betreft zijn we als gemeente niet verantwoordelijk. Onze medewerkers van Openbare Werken rijden ook geregeld door de stad en melden deze zaken, zodat we actie kunnen ondernemen."

Cammaert zegt geen weet te hebben van het feit dat er al jarenlang op openbare plaatsen dergelijke bekladdingen zijn. Toch blijken er zelfs op plein 1945 op twintig meter afstand van de ingang van het stadhuis een speelgoedhobbelpaard en een vuilnisbak te staan voorzien van racistische teksten en een hakenkruis.

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Isra?l (CIDI) ergert zich aan de nonchalante houding van de gemeente. Het instituut in Den Haag registreert een toenemend aantal antisemitische incidenten in Nederland. Adjunct-directeur Hadassa Hirshfeld: "We bevinden ons op een hellend vlak in Nederland in dit soort zaken. Ze weten blijkbaar niet hoeveel leed ze nog steeds veroorzaken bij sommige mensen."

Velsenaar Guus Hartendorf (schrijver van oa. Velsen bezet en bevrijd) vindt het vreemd dat de gemeente zegt dat niemand bij hen de graffiti ooit opgemerkt heeft. "Wir haben es nicht gewusst, daar geloof ik dus niet in. Het is zeer kwalijk dat hier niets aan gedaan wordt."

In buurgemeente Haarlem staat de bestrijding van de kwetsende graffiti wel hoog op de agenda, vertelt Frederique Janss. De co?rdinatrice van het Anti Discriminatie Bureau weet dat de gemeente Haarlem zelfs de eventuele eigenaar van particulier bezit aanspreekt om te zorgen dat het zo snel mogelijk verwijderd wordt. Hirsfeld vindt dat een goede actie: "De overheden moeten bovendien veel meer eigen initiatief tonen in plaats van af te wachten op meldingen."

De politie is zich bewust dat de hakenkruizen niet altijd kwajongensstreken zijn en zegt de graffiti serieus te nemen. Woordvoerder Wout van Loenen: "Graffiti valt onder de APV maar als we vermoeden dat bij de dader racistische motieven meespelen, dan kunnen we diegene oppakken voor discriminatie. Hakenkruizen vallen in dit geval onder het wetboek van strafrecht."

Bron: Noordhollands Dagblad, 7 december 2004

Advertentie (4)