Vanavond op BBC2: Auschwitz: The Nazis and ‘The Final Solution’

De Britse televisie maakte een documentaire serie over de geschiedenis van concentratiekamp Auschwitz. Vanavond het derde deel, waarin de verbijsterende toename van het aantal joden dat in 1942 naar het kamp werd gedeporteerd aan de orde komt.

Uitzending:
25 januari 2005, 22.00-22.50 uur, BBC2
10 februari 2005, 21.00-21.50 uur, BRT2/Canvas

Nooit eerder had de wereld massamoord op zo’n onvoorstelbare schaal gezien, en toch kennen slechts weinigen het hele verhaal achter ‘Auschwitz’.

Zestig jaar na de bevrijding van Auschwitz brengt de documentaire de ontwikkeling van het concentratiekamp en de mentaliteit van hen die erbij betrokken waren in beeld, en wordt duidelijk welke plaats het kamp innam in het totale vernietigingsplan dat de nazi’s voor ogen stond.

De zesdelige documentaire streeft ernaar de geschiedenis van Auschwitz zo volledig mogelijk te vertellen. Daarbij is gebruik gemaakt van computeranimaties, gebaseerd op kaarten van het kamp die in de jaren ’90 boven water kwamen, gedramatiseerde reconstructies van beslissende momenten en interviews met mensen die in het kamp verbleven. Onder hen zijn ook voormalige SS-ers.

Het eerste deel van de serie (op 27 januari nog te zien op BRT2/Canvas in de serie Histories, 21.00-22.00 uur) vertelt hoe het kamp tot stand kwam en aanvankelijk een heel ander doel had dan de vernietiging van joden.
De tweede aflevering (op 3 februari te zien op BRT2/Canvas in de serie Histories, 21.00-22.00 uur) handelt over het begin van de moordmachinerie en de eerste massadeportaties vanuit Lublin en Bratislava.
In deel drie (op 10 februari te zien op BRT2/Canvas in de serie Histories, 21.00-22.00 uur): de verbijsterende toename van het aantal gedeporteerden in 1942. Ook komen enkele overlevenden aan het woord.

Op de bijbehorende website van de BBC zijn vele links en voortreffelijke achtergrondartikelen te vinden.

De documentaire bevat schokkende beelden.