Negationist Irving laat weer van zich horen

De Britse historicus David Irving (67), die vorige week in Wenen tot 3 jaar gevangenschap werd veroordeeld voor het ontkennen van de Holocaust, blijft koppig volhouden dat er geen massamoord op Joden in het vernietigingskamp Auschwitz heeft plaatsgevonden.

Vanuit zijn cel in Wenen zei Irving in een vraaggesprek dat werd uitgezonden in het radioprogramma Today op BBC4 te accepteren dat Operatie Reinhardt (waartoe o.a. Sobibor en Treblinka behoorden – red.) het leven gekost heeft aan 1,4 miljoen Joden, maar dat hij weigert te geloven dat in het vernietigingskamp Auschwitz op grote schaal Joden werden vermoord, omdat er ‘slechts twee kleine gaskamers’ in het kamp waren.

Dat er een grootschalig programma was om de Joden in Europa uit te roeien vindt Irving totaal ongeloofwaardig. Hij verklaarde: ‘Als er een vernietigingsprogramma was met als doel alle Joden uit te roeien, hoe is het dan, gezien de medogenloze efficiëntie van de Duitsers, mogelijk dat zo velen het overleefd hebben?’

Tijdens zijn proces zei Irving dat hij ‘op basis van nieuw bronnenonderzoek’ zijn mening had herzien en dat hij de Holocaust nu wel als een historisch feit beschouwde. "Ik ben van gedachten veranderd toen ik in 1991 persoonlijke documenten van Adolf Eichmann onder ogen kreeg", verklaarde hij.

Irving ging tegen zijn veroordeling in hoger beroep om vermindering van zijn straf te verkrijgen. Het Oostenrijkse openbaar ministerie vindt de opgelegde straf van 3 jaar veel te laag, aangezien ‘Irving voor rechts-radicale groeperingen een belangrijke voorbeeldfunctie heeft’.

Irving’s veroordeling voor zijn uit 1989 daterende openbare ontkenning van de Holocaust nam slechts één procesdag in beslag. Oostenrijk is een van de 11 landen waar negationisme bij wet strafbaar is. tijdens het proces.

Hoogleraar Duitse geschiedenis aan de Universiteit van Cambridge Richard Evans betwijfelde in het radioprogramma waarin ook Irving aan het woord kwam, of zijn collega oprecht van mening was veranderd. "Hij is arrogant genoeg om te denken dat hij zijn straf dan wel zou ontlopen." Evans zei verder dat het mediacircus om het proces Irving diens ‘absurde gedachtengoed alleen maar in de kaart speelt’.

Op de website van de BBC is de link te vinden waar de uitzending van Today is terug te luisteren.

{mos_sb_discuss:13}

Advertentie (4)