Macron: “Antizionisme is een nieuwe vorm van antisemitisme”

“Het ontkennen of verbergen van de rol van Frankrijk is een schande”.

Tijdens de 75ste ceremonie ter nagedachtenis aan de massale razzia’s in Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft de Franse president Macron verklaard dat antizionisme een nieuwe vorm is van antisemitisme. De Joodse gemeenschap in Frankrijk staat al vele decennia onder grote druk door toenemend Jodenhaat en terrorisme, voornamelijk door immigranten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Macron opende gedurende zijn speech ook de aanval op zijn politieke tegenstander, de extreem-rechtse Le Pen en verklaarde dat Frankrijk haar verantwoordelijkheid moet nemen voor de misdaden van het Franse Vichy regime en nazi collaborateurs.

“There are those who say Vichy wasn’t France. It’s true that Vichy wasn’t all of France, but Vichy was the government of France and the French establishment. It was responsible for deporting French Jews, and not the Germans. We have a responsibility to realize where and when we have failed. The underground and those who rescued Jews saved France’s dignity, but the Vichy government was the reality. It’s convenient and easy to see Vichy as something perpetrated by foreign agents but it was the reality. You can’t build pride on a lie.”, aldus de jonge Franse president.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu was door Macron uitgenodigd bij de herdenking. In vloeiend Frans sprak Bibi de menigte toe waar hij de Franse president bedankte voor de uitnodiging welke hij “un geste très, très fort” (een zeer, zeer sterk gebaar) noemde.

Advertentie (4)