Charlottesville: Arnold Schwarzenegger spreekt zich uit tegen neo-nazi’s

Arnold Schwarzenegger, voormalig gouverneur van de Amerikaanse staat Californië, spreekt zich in een videoboodschap uit tegen de neo-nazi’s die in Charlottesville protesteerden tegen het weghalen van het monument van Robert E. Lee, een voorstander van de slavernij. Eveneens spreekt ‘de Terminator’ zich uit tegen de wijze waarop president Donald Trump met de situatie is omgegaan. De Amerikaanse neo-nazi’s gebruikten deze demonstratie ook om anti-joodse leuzen te roepen.

In de videoboodschap die Arnold op zijn Facebook-pagina heeft gedeeld, vertelt de in 1947 in Oostenrijk geboren Hollywood-legende over de mislukte nazi-ideologie waarin hij na de Tweede Wereldoorlog mee is opgegroeid. Hij beschrijft de gebroken mannen die na de oorlog waren teruggekeerd, en voor de rest van hun leven waren vervuld met schuld. Deze mensen bevinden zich op dit moment ‘in de hel’, aldus Schwarzenegger.

Aan het einde van de video vertelt Schwarzenegger dat hij naar aanleiding van de white supremacy demonstratie in Charlottesville, $100.000 heeft gedoneerd aan het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles, vernoemd naar ‘s werelds bekendste nazi-jager Simon Wiesenthal. Hij noemt Wiesenthal ‘een vriend’. Hij is ook een actie gestart om t-shirts te verkopen met een print erop getiteld “Terminate Hate”, waarvan de opbrengst eveneens naar het Simon Wiesenthal Center gaat. Hij roept de kijker op te doneren aan een anti-haat organisatie.

Advertentie (4)