‘Revolutionair. Zo mag je Trump’s verandering in het nederzettingen beleid wel noemen’

Minister Pompeo. Screenshot YouTube

De boodschap van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was een ‘buitengewoon gebaar van steun voor Israël’, zegt journaliste Caroline Glick in Israel Hayom.

De verklaring van de Trump-regering dat de Israëlische nederzettingen in Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) het internationale recht niet schendt, betekent een ‘revolutionaire’ verandering in het Amerikaanse standpunt over deze kwestie en vormt een ‘buitengewoon gebaar van steun voor Israël’, betoogde journaliste Caroline Glick, in een stuk gepubliceerd door Israel Hayom maandagavond.

‘De verklaring van Mike Pompeo maandag dat de Israëlische nederzettingen niet per se illegaal zijn is de belangrijkste verschuiving in het Amerikaanse Midden-Oosten-beleid ten opzichte van het verleden,’ schreef Glick.

Hoewel de regering Trump andere belangrijke – en in sommige gevallen concretere – maatregelen heeft genomen met betrekking tot Israël, zoals de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade en de erkenning van de Golan-hoogvlakte als Israëlisch grondgebied, betoogt Glick dat deze laatste stap veel opmerkelijker is.

Jeruzalem werd in 1995 door het Amerikaanse congres erkend als de hoofdstad van Israël, en er is weinig interesse in Washington of Europa om Israël onder druk te zetten om de Golan aan Syrië over te geven te midden van de aanhoudende Syrische burgeroorlog, merkte Glick op, terwijl over Judea en Samaria internationaal de meningen misschien het meest verdeeld zijn.

De verklaring, volgens Glick, vormt een ‘volledige terechtwijzing door de regering Trump van het standpunt van de Europese Unie over de kwestie Judea en Samaria.’

‘De verklaring van Pompeo is in de eerste plaats een buitengewoon gebaar van steun voor Israël en de rechten van het Joodse volk van president Donald Trump en zijn regering. Maar vanuit Amerikaans perspectief is het ook een belangrijke stap vooruit in het realistische buitenlandse beleid van Trump,’ aldus Glick.

Advertentie (4)