IDF komt met aparte afdeling voor Iran binnen de generale staf

Soldaten van de Sky Riders Unit van de IDF werken tijdens een oefening op een ongedateerde foto aan een Skylark-drone. Foto IDF

Als onderdeel van het nieuwe meerjarenplan van de IDF zijn er “belangrijke veranderingen” aangekondigd binnen de generale staf van de IDF. Zo wordt er onder andere een nieuw op Iran gericht directoraat opgericht dat zal worden geleid door een van de 24 generaals die deel uit maakt van de generale staf van het leger.

De plannen zijn inmiddels goedgekeurd door minister van Defensie Naftali Bennett, vertelde IDF-woordvoerder Hidai Zilberman aan verslaggevers.

De generale staf, bestaande uit 24 brigadegeneraals en generaal majoors, blijft even groot, ondanks het creëren van een nieuwe positie, waarbij de huidige commandant van de Militaire Hogescholen, maj. Gen. Itai Virob, tegelijkertijd zal dienen als hoofd van het IDF Depths Corps, dat verantwoordelijk is voor de operaties van het leger buiten de grenzen van Israël.

Zilberman zei dat een commandant van dit nieuwe directoraat, bekend als het Strategie en Iran Directoraat, nog niet is gekozen, hoewel binnenkort een selectiecomité bijeenkomt. De feitelijke formatie van de eenheid zal wachten tot een leider ervoor is gekozen, ook is nog niet duidelijk hoe groot dit nieuwe directoraat zal gaan worden zei hij.

Het directoraat zal zich niet alleen richten op de inspanningen van Israël om Teheran tegen te gaan, maar ook op de ontwikkeling van grotere strategieën van het leger en op internationale betrekkingen.

Als zodanig zal de IDF’s Liaison Unit, die relaties onderhoudt met buitenlandse militairen, samen met de afdeling Planning worden verplaatst naar dit nieuwe directoraat. Momenteel maken deze twee eenheden deel uit van de IDF Planning Directorate.

“Net zoals er een generaal is wiens primaire missie is om toezicht te houden op de strijd tegen Hezbollah, hef hoofd van het Northern Command Maj. Gen. Amir Baram, en één voor het tegengaan van Hamas, Southern Command Chief Maj Gen. Herzi Halevi, komt er nu generaal die verantwoordelijk zal zijn voor Iran”, zei de opperbevelhebber van de IDF, Aviv Kohavi

Momenteel is de kwestie van Iran verdeeld over verschillende delen van het leger: militaire inlichtingendienst, het operationeel directoraat, het planning directoraat, de luchtmacht en anderen.

De commandant van dit nieuwe directoraat voor Iran zal rechtstreeks verantwoording afleggen aan de stafchef, aldus woordvoerder Zilberman.

“Dit zal onze strategie versterken, omdat nu een belangrijke generaal er verantwoordelijk voor zal zijn,” zei Zilberman.

Maar er zijn meer veranderingen binnen het leger op komst.

Het Directoraat Planning zal worden getransformeerd en omgedoopt tot het Directoraat Force Design. Het zal worden belast met het toezicht op de ontwikkeling van nieuwe gevechts- en wapentechnieken, met name in tactieken en technieken die samenwerking tussen de verschillende takken van het leger vereisen, een gebied dat opperbevelhebber Kohavi van groot en groeiend belang vindt.

Dit nieuwe Force Design Directoraat zal een aanvulling vormen op het huidige systeem, waarbij elke tak van het leger verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en implementeren van zijn eigen tactieken, waarbij technieken worden gebruikt die bijvoorbeeld zowel luchtmacht als grondtroepen gebruiken.

De commandant van dit directoraat zal ook kunnen samenwerken met het ministerie van Defensie en defensiecontractanten om nieuwe wapens en uitrusting te ontwikkelen en aan te schaffen.

Al deze veranderingen maken deel uit van het vorige week gepresenteerde Momentum plan dat is bedoeld als een overkoepelende gids voor de planning en ontwikkeling van de IDF in de komende vijf jaar, als opvolger van het vijfjarige Gideon Plan, gemaakt door Kohavi’s voorganger, generaal Gen. Gadi Eisenkot.