Onderzoekers van Universiteit van Tel Aviv ontdekken diersoort die geen zuurstof ademt

parasitaire cnidarian Henneguya salminicola. Foto prof. Stephen D. Atkinson

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv hebben een wezen ontdekt wat geen zuurstof ademt. Hierdoor worden verschillende veronderstellingen over de dierenwereld in twijfel getrokken.

De kleine zalmparasiet Henneguya salminicola is een myxozoan familielid van kwallen en koralen en heeft het ademhalen blijkbaar opgegeven.

Aerobe ademhaling werd verondersteld alomtegenwoordig te zijn bij dieren, maar nu hebben we bevestigd dat dit niet het geval is,” zei hoofdonderzoeker prof. Dorothee Huchon van faculteit voor Zoölogie aan de Universiteit van Tel Aviv.

“Onze ontdekking laat zien dat evolutie in vreemde richtingen kan gaan. Aerobe ademhaling is een belangrijke energiebron en toch hebben we een dier gevonden dat dit kritieke pad heeft opgegeven. “

Van andere organismen zoals schimmels, amoeben of ciliatrische lijnen in anaerobe omgevingen is bekend dat zij het vermogen hebben verloren om zuurstof te ademen. De nieuwe studie toont aan dat hetzelfde kan gebeuren met een dier, mogelijk omdat de parasiet in een anaerobe omgeving leeft.

Het genoom van de parasiet werd gesequenced, samen met die van andere myxozoa. Dit vond plaats als onderdeel van een onderzoek ondersteund door de US-Israel Binational Science Foundation en uitgevoerd door prof. Paulyn Cartwright van de Universiteit van Kansas, profs. Jerri Bartholomew en Stephen Atkinson van Oregon State University.

Tijdens het samenstellen van het Henneguya- genoom ontdekte Huchon dat het geen mitochondriaal genoom bevatte. De mitochondriën zijn de krachtcentrale van de cel waar zuurstof wordt omgezet tot energie. De afwezigheid van mitochondriën wekt sterk de indruk dat het dier geen zuurstof ademt.

“Het is ons nog niet duidelijk hoe de parasiet energie opwekt,” zei Huchon. “Het is mogelijk dat het energie uit omringende vis-cellen haalt, of dat het een ander type ademhaling heeft zoals zuurstofvrije ademhaling.”

Een studie over de bevinding werd op 24 februari gepubliceerd in het tijdschrift PNAS .

“In het algemeen wordt verondersteld dat evolutie neigt naar complexiteit” concludeerde Huchon. “Maar hier is een dier wiens evolutieproces het tegenovergestelde is. Levend in een zuurstofvrije omgeving heeft het onnodige genen die verantwoordelijk zijn voor aerobe ademhaling afgeworpen. Het organisme is eenvoudiger geworden.”