Israëlische onderzoeker ontwikkelt virus test met uitslag binnen een minuut (video)

professor Gabby Sarusi .Screenshot YouTube

Een onderzoeker van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev (BGU) zegt dat hij een een COVID-19-test heeft ontwikkeld die binnen een minuut dragers van het virus kan identificeren.

Volgens een verklaring van de universiteit heeft de test een nauwkeurigheid van meer dan 90 procent aangetoond in vergelijking met de PCR-test (polymerase-kettingreactie) die momenteel wordt gebruikt om COVID-19-dragers te identificeren.

Volgens professor de ontwikkelaar van de test Gabby Sarusi, plaatsvervangend hoofd voor onderzoek aan de School of Electrical and Computer Engineering en lid van de faculteit Electro-Optical Engineering aan de BGU, zou de test ook aanzienlijk goedkoper zijn dan de huidige tests.

Het Israëlische ministerie van Defensie en BGU hebben inmiddels 120 klinische tests uitgevoerd met de nieuwe methode. De lopende onderzoeken zijn bedoeld om te ontdekken of de test het specifieke stadium van COVID-19-infectie kan identificeren.

“Vanaf het begin van de proeven ontvingen we statistisch significante resultaten in lijn met onze simulaties en PCR-tests”, zegt prof. Sarusi.

“De klinische onderzoeken worden voortgezet om monsters van COVID-19-patiënten te vergelijken met monsters van patiënten met andere ziekten om te zien of we de verschillende stadia van de COVID-19-infectie kunnen identificeren.”

De test omvat deeltjes van een ademtest of een keel- en neusuitstrijkje die op een chip worden geplaatst met een dichte reeks sensoren die voor dit doel zijn ontworpen. Het systeem analyseert het biologische monster en geeft binnen een minuut een nauwkeurig positief of negatief resultaat.

De methode richt zich op een verandering in de resonantie in het terahertz bereik en is gebaseerd op een elektromagnetische golf die veranderingen in het monster detecteert welke worden veroorzaakt door de aanwezigheid van het virus.

“We vroegen ons af, aangezien dit virus qua grootte en elektrische eigenschappen als een nanodeeltje of een quantum dot gedetecteerd kan worden met methoden uit de wereld van de elektrotechniek ‘, zei prof. Sarusi. “We ontdekten dat het antwoord ja is en dat dit virus in de THz-frequentie resoneert. Spectroscopie in deze frequenties onthult het onmiddellijk.”

Volgens de universiteit kost elke testkit tussen de $ 50 en $ 100 om te produceren. Dit is veel minder dan de huidige laboratoriumtests omdat de test elektro-optisch van aard is en niet biochemisch. Bovendien is de test niet gevoelig voor omgevingsfactoren die de resultaten van de huidige testmethoden kunnen beïnvloeden.

Vorige maand melden onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem dat ze een testmethode voor COVID-19 hadden ontwikkeld waarvan ze zeiden dat deze tot 10 keer sneller en goedkoper was dan de methoden die eerder werden gebruikt. Die test is gebaseerd op het bestaande proces om genetisch materiaal (RNA en DNA) te onttrekken met magnetische kralen, maar gebruikt een speciale bufferoplossing om de binding te versnellen en te verbeteren.

De BGU-testmethode vermijdt de huidige gebruikelijke methode voor het versterken en identificeren van virale RNA-sequenties om niet afhankelijk te zijn van kostbare reagentia en biochemische reacties en de vaak logistiek gecompliceerde verzending en behandeling van gevoelige materialen. Ook kan het met deze methode uren of dagen duren voordat resultaten beschikbaar zijn.

Advertentie (4)